(FOTO) Njemački grad instalirao moderne kapsule kako bi beskućnici mogli spavati na toplom

.
Ljudima koji nemaju dom posebno je teško za vrijeme zime. Pronalaženje adekvatnog skloništa za spavanje usred minusa oduvijek je bio veliki problem za njih, a sada u vrijeme pandemije taj problem je još veći.

Kako bi pomogla beskućnicima u Njemačkoj, kompanija pod nazivom Ulmer Nest na različitim lokacijama u gradu Ulmu postavila je mini-kabine sa krevetom, koje pružaju neophodnu toplotu za miran san.

Ovaj projekat je započet 8. januara ove godine, a ako se pokaže uspješnim, mini-kabine za spavanje će biti postavljene i u drugim gradovima u Njemačkoj.

Svaka od ovih mini-kabina napravljena je od drveta i čelika i u nju mogu da stanu dvije osobe ili jedna osoba i njen ljubimac ili prtljag. One ne propuštaju vodu, štite od hladnoće, vjetra i vlage, a grijanje u njima osigurano je pomoću solarnih panela.

Mini-kabine za spavanje se mogu zaključati iznutra, a kada neka osoba kroči u njih, aktivira se senzor koji obavještava socijalne radnike da su one zauzete. Na osnovu ove evidencije, oni onda mogu organizovati čišćenje mini-kabina kada ih beskućnici privremeno napuste.

Mini-kabine za spavanje ne bi trebale postati alternativa pravim socijalnim stanovima za siromašne građane bez stalnog krova nad glavom, već da posluže samo kao ispomoć u situaciji kada oni nemaju gdje drugo spavati, a napolju su niske temperature.

Ovaj humanitarni projekat kompanije Ulmer Nest zasad je naišao na dobar odaziv u Ulmu, kako kod samih beskućnika, tako i kod zvaničnika i građana.

Niko od stanovnika ovog grada se do sada nije žalio na mini-kabine, a neki od njih su pokazali svoju humanost tako što su donosili doručak i topli čaj svojim novim komšijama u mini-kabinama za spavanje.