FOTO: OBJAVLJENA JE RUTA KOBNOG LETA, A I OTKRIVENI SU DETALJI NESREĆE Nije moguće da je pilot ovako pogriješio i da nije poslušao upozorenja!

Pilot je podignuo helikopter sa 350 na 600 metara, uletio je u još veću maglu, a nakon toga dogodio se udarac u - planinu. Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat... Kobe Bryant i njegova tragedija prepričavaju se na svakom kutku planeta, nitko nije ostao ravnodušan. I jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju odnosi se na - uzrok nesreće. "Tko je kriv", "zašto", "zašto baš on"... Čini se da smo dobili jedan od odgovora. Čini se da je pilot helikoptera u kojem je putovao legendarni košarkaš i njegova 13-godišnja kćerka bio upozoravan da leti prenisko, piše NY Post. Iako službeni uzrok pada helikoptera nije poznat, evidentan razlog moglo bi biti jako loše vrijeme. "Vlažnost zraka bila je gotovo 100 posto, što govori da je zrak bio poput juhe. Bilo je vrlo maglovito!", rekao je Michael Guy za CNN.
Image

 

Loše vremenske uvjete potvrdila je i losanđeleška policija.

"Vremenski uvjeti u nedjelju ujutro nisu zadovoljavali minimalne uvjete za letenje policije u Los Angelesu", rekao je glasnogovornik Josh Rubenstein CNN-u.

Zajedno s još sedam osoba uzletio je iz zračne luke John Wayne u 9:06 sati ujutro po tamošnjem vremenu (18:06 sati po hrvatskom), a ubrzo je utvrđena "nestabilnost" na ruti leta. Dosta je puta helikopter kružio, mijenjao visinu, nekoliko puta se "izvrtio" iznad ZOO vrta u Los Angelesu, kad je letio poprilično nisko iščekujući da se magla raziđe.

 

 

Oko 9:30 sati (18:30) pilot je kontaktirao zračnu luku Burbank tijekom kruženja, a onda je krenuo na jug što je bilo kobno jer je išao prema planinskom području.

Pilot je podignuo helikopter sa 350 na 600 metara, uletio je u još veću maglu, a nakon toga dogodio se udarac u - planinu. Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat.

Izvor je New York Postu rekao da je Bryantov helikopter imao dva motora pa se ne bi srušio da je ostao bez jednog motora.

"Ovakve se nesreće događaju jer pilot gubi osjećaj u prostoru. S obzirom na ostatke na mjestu nesreće, čini se da su se zabili u planinu prednjim dijelom helikoptera".

 

Image

 

Dodao je da je Kobeov helikopter star 20 godina, a riječ je o helikopteru Sikorsky S-76. Njima, dodaje, najčešće upravljaju dva pilota, no u nedjelju je Kobeovim helikopterom upravljao samo jedan pilot.

"Vjerojatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja", dodao je izvor.

FBI istražuje nesreću, javio je CNN. Oni su već na mjestu nesreće i pomažu lokalnim policijskim snagama. Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza vodi istragu o uzrocima nesreće.

Šerif losanđeleškog okruga Alex Villanueva rekao je da bi istraga mogla trajati tjednima. Uvedena je zabrana letenja na području gdje se dogodila nesreća, a to je područje ograđeno i na zemlji.

 

Image

 

Poznate su i sve žrtve na letu. Među žrtvama pada aviona još je dio druge obitelji, bejzbolski trener sveučilišta u okrugu Orange John Altobelli (56), njegova supruga Keri i kći Alyssa, koja je trebala zaigrati na turniru kao i Kobejeva kći, potvrdio je Johnov brat za CNN. Bile su suigračice u akademiji Mamba.

Poginula je i košarkaška trenerica Christina Mauser koja je radila u jednoj privatnoj osnovnoj školi u okrugu Orange, mlada košarkašica Payton i njena majka Sarah Chester, kao i pilot Ara Zobayan, javlja CBS Local.