fbpx (FOTO) Općina Novi Grad obilježila Dan Armije RBiH uz koncert patriotskih pjesama

(FOTO) Općina Novi Grad obilježila Dan Armije RBiH uz koncert patriotskih pjesama

Home

(FOTO) Općina Novi Grad obilježila Dan Armije RBiH uz koncert patriotskih pjesama


"Ja ti odoh majko Bosnu braniti", samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovaj jedinstveni događaj prvi put nakon rata okupio je velika imena bh. muzičke scene, ljude, patriote koji su u vrijeme agresije na našu zemlju, onda kada je bilo najteže svoje muzičko znanje i talenat stavili u funkciju odbrane domovine.

Uz prisustvo više od 1.000 boraca veterana, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, porodica demobiliziranih boraca, učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Bila je to prilika da se prisjetimo patriotskih pjesama, teških, ali slavnih vremena kroz koje su prošli branioci naše domovine i naši građani, jer to je naša obaveza koju su nam u amanet ostavili časni šehidi i poginuli borci.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada Armije RBiH.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH, istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Istakao je da je historija naše zemlje duga, ali da je Armija RBiH najsvijetlija epizoda u našoj historiji.

Jedan dio te naše slavne borbe su svakako patriotske pjesme koje su nastale u najtežim trenucima i koje su davale moral našim braniteljima i ostalom stanovništvu tokom agresije na našu zemlju.

U dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, koja nosi ime komandanta Općinskog štaba Teritorijane odbrane, mogle su se čuti pjesme "Vojnik sreće", "Druga viteška", "Dobrinjska brigada", "77 šehida", "Pjesma o Žepi" i mnoge druge pjesme koje su nastajale u vihoru rata od 1992. do 1995. godine i obilježile borbu jednog naroda i države za opstanak.

U programu su nastupili Hanka Paldum, Rizo Hamidović, Nazif Gljiva, Abid Sakalaš, Senad Hasić, Ifeta Behmen, Latif Močević, Nasko Muslić, kao i horovi osnovnih škola "Fatima Gunić" i "Avdo Smailović", a voditelj manifestacije bio je poznati bh. novinar Enver Šadinlija.

 

(Izvor:klix.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 15/04/2017 - 11:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top