(FOTO) Osnovano BZK ''Preporod'' gradsko društvo Cazin

asd
BZK “Preporod” temeljna je i najstarija ustanova kulture u Bošnjaka i bošnjačka kulturna matica i ta tradicija traje od 1903. godine – već 118 godina

U srijedu, 23. juna 2021. godine, u Kulturnom centru održana je Osnivačka skupština Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” gradsko društvo Cazin.

BZK “Preporod” u Cazinu u prošlosti je egzistirao tek neko kratko vrijeme, a jučerašnjom Osnivačkom skupštinom obnovio je svoj rad koji se više, nadamo se, neće morati prekidati. Društvo će imati obavezu i odgovornost raditi na promociji i unapređenju produkcije kulturnih i svih drugih važnih programskih aktivnosti i sadržaja te će ideju “Preporoda” promovirati i realizirati u saradnji sa drugim kulturnim organizacijama, ustanovama, kao što je Dom kulture. Okupljenima oko ovog Društva želja je učiniti cazinski “Preporod” važnim sudionikom obogaćenja kulturnog i obrazovnog života ovoga grada.

ZK “Preporod” temeljna je i najstarija ustanova kulture u Bošnjaka i bošnjačka kulturna matica i ta tradicija traje od 1903. godine – već 118 godina, naglašeno je na ovom historijskom događaju. Njegov osnovni zadatak jeste razvoj bošnjačke kulture u svjetskoj kulturnoj zajednici, od jezika i književnosti, do historije i svih drugih oblasti kulture.

Cazinski “Preporod” je na Osnivačkoj skupštini Gradskog društva dobio novo rukovodstvo. Za predsjednika je izabran mr. historije Amel Redžić. Radno predsjedništvo Skupštine čine Jusuf Bajrektarević, Zemira Delalić i Lamija Dizdarević, dok je za zapisničara izabran Hamdija Toromanović, a Harun Nadarević i Samir Japić su ovjerivači zapisnika. Sud časti čine hafiz Suad Šahinović, Amila Žunić i Neira Lojić, dok su u Nadzorni odbor izabrani Asmira Nadarević, Hatidža Huremagić i Muhamed Samardžić. Članovi Upravnog tijela BZK “Preporod” Cazin su: Amel Redžić, predsjednik, Lamija Dizdarević, zamjenik, Zemira Delalić, Elma Ponjević, Suad Rošić, Emina Husičić, Haris Džehverović, Medisa Salkić, Sabid Jusić, Muhamed Kržalić, Ismail Jonuzović, Mirela Dolić, Neira Lojić.

Inicijativni odbor za Osnivačku Skupštinu BZK Preporod Cazin, koji se kasnije proširio u sastavu: Jusuf Bajrektarević, Lamija Dizdarević, hafiz Suad Šahinović, Neira Lojić, Zemira Delalić, Muhamed Kržalić, Sabid Jusić, Amir Sijamhodžić, Malik Dolić, Haris Ćoralić, Amel Redžić, Ermin Beganović, Hatidža Huremagić, Sead Badić, Alma Misaljević, Sabid Jusić, Sejman Rekić, Emina Husičić, Asmira Nadarević, Enis Semanić, Mirela Dolić, Elma Ponjević, Suad Rošić, Ismail Jonuzović, Fikret Mesić, Samir Japić, Nermina Malić, Ćuprija Ahmet, Ibrahim Kovačević, Senad Dolić, Amila Žunić, Haris Džehverović, Zuhdija Handanović, Hasan Keranović, Medisa Salkić, Harun Nadarević, Elvedin Grošić, Smajo Šabić, Muhamed Samardžić, Mustafa Joldić, Sedija Midžić, Asmir Hamidović, Adem Kulauzović su imena koja čine Skupštinu i od koji su izabrani organi BZK “Preporod” Cazin.

Skupštini su prisustvovali predstavnici BZK “Preporod” BiH iz Sarajeva. Izaslanik Nermin Hodžić je čestitao i prenio selame od predsjednika prof. dr. Sanjna Kodrića. Ovaj svečani skup uveličali su svojim prisustvom i gosti iz BZK “Preporod” Bužim i Velika Kladuša, kao i predstavnici Medžlisa IZ Cazin, predsjednik Zlatnih ljiljana Grada Cazin Šišić Hašim i predsjednik Organizacije RVI Cazin Sead Hodžić.