(FOTO) Ovdje se čovjeku čini da sve kasno počne: Pogledajte kako se Vlašićani pripremaju za narednu sjetvu

Home

(FOTO) Ovdje se čovjeku čini da sve kasno počne: Pogledajte kako se Vlašićani pripremaju za narednu sjetvu


Hladna zemlja i hladno vrijeme... To su osnovni razlozi što se na planini Vlašić tek ovih dana pripremaju obradive površine za narednu sjetvu.

Na imanju porodice Radovanović zatekli smo dvojicu Vlašićana Milana Kalajdžića i Anđelka Savića koji, u kasno popodne, sa svojim konjima Putom i Vrankom vrijedno rade na pripremi zamljišta.

- Još nisam ni sebi uzor'o niti pripremio njivu za predstojeće ljeto - započinje Anđelko i dodaje da su samo tog dana, kada smo ih zatekli na orini, "pozubili" pet, a uzorali dvije njive.

- Imali smo samo nekoliko malih pauza i samo smo jedanput jeli, jer smo sada u žurbi. Valja sada sve na vrijeme uraditi - kaže Milan koji vrijedno vodi konje kroz brazde.

- Ovdje se čovjeku čini da sve kasno počne, ali završimo sve na vrijeme i berba bude uspješna - ističe Radoslav Radovanović, vlasnik imanja gdje smo zatekli orače.

Zahvaljujući nešto blažoj klimi ljeti u odnosu na prije desetak godina ovdje na Vlašiću uspijeva skoro sve, ali dosta kasnije u odnosu na niže krajeve.

- Neka i kasni, ali je rod iz vlašićke zdrave zemlje - često znaju reći stanovnici bh. ljepotice.

Zahvalni su na blagodatima koja im planina pruža i ljeti i zimi.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 18/05/2017 - 21:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top