fbpx (FOTO) Poskok na trim stazi u Bihaću

(FOTO) Poskok na trim stazi u Bihaću

Home

(FOTO) Poskok na trim stazi u Bihaću


Svakim danom sve je više slučajeva gdje se građani susreću sa ovim gmizavcima, a jedan takav slučaj susreta sa najopasnijom otrovnicom zabilježen je jučer na trim stazi na lokalitetu Borića u Bihaću.

U svim područjima Unskosanskog kantona ove godine bilježi se neuobičajeno veliki broj zmija pa se građanima savjetuje oprez, podaci su veterinarskih stanica. Prema riječima direktora Veterinarske stanice u Bihaću Zekerijaha Alagića, ovo je jedna od godina koje se nazivaju zmijskim zbog povećanog broja ovih gmizavaca.

“Ovoliki broj zmija proporcionalan je povećanju brojnosti glodavaca kojima se one hrane. Zmija se ne treba plašiti niti ih ubijati, jer su one važan faktor za očuvanje ravnoteže u ekosistemu”, istakao je Alagić, te dodao da zmija nikada neće napasti prva, ona djeluje u samoodbrani.

POSKOK

Prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo, ovdašnje zdravstvene ustanove su opskrbljene dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova.

Poskok je najopasnija i najveća evropska otrovnica. Ženke narastu oko 60 cm, mužjaci mogu narasti i do 100 cm. Mužjaci su pepeljasto sivi, a ženke su najčešće smeđe. Na leđima imaju karakterističnu “cik – cak” liniju. Na vrhu njuške nalazi se mali roščić. Nije agresivan ali ako se uznemiri počinje siktati i pokušava pobjeći.

 

 

(Izvor: MOJUSK.ba)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 21/06/2017 - 07:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top