(FOTO) Predstavljamo vam Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo "Vodnjan" iz Hrvatske

Home

(FOTO) Predstavljamo vam Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo "Vodnjan" iz Hrvatske


Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo "Vodnjan" osnovano je 01.06.2012. godine u Vodnjanu, Hrvatskoj. Predsjednik ovog društva je Bilal Pekarić, a koreograf Almir Bektić.

Društvo broji 28 aktivnih članova koji rade na promicanju bošnjačke kulture i očuvanje tradicije bošnjačkog naroda. U četiri godine postojanja ovog društva još nisu imali nastup u matičnoj državi Bosni i Hercegovini.

Vrijeme i trud uvijek mora biti, pa BKUD "Vodnjan" ove godine putuju 20.05.2017. godine u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Brčko gdje imaju ugovoreni nastup - ističe predsjednik gosp. Bilal Pekarić.

BKUD "Vodnjan" do sada su imali 38 nastupa po Istri i Hrvatskoj. Posebno moramo spomenuti da je BKUD "Vodnjan" multinacionalno društvo.

Grad Vodnjan Bošnjačko kulturno umjetničko društvo financira za sve ove godine postojanja. Za nabavku tri garniture nošnji iz Bosne. Grad je obezbijedio i financijska sredstva za održavanje 3. Bošnjačke Noći koja je održana 24.06.2017. godine a grad Vodnjan je izdvojio novac iz proračuna. Kako ističe predsjednik Bilal - zadovoljni smo sa suradnjom sa gradom Vodnjan.

Društvo je imalo niz nastup od kojih izdvajamo: nastup u Zagrebu i večera u Islamskom centru s organizatorima smotre folklora, nastup za bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića u Banjolama - Medulin, nastup svih Bošnjačkih KUDOVA RH u Puli u organizaciji Sabaha iz Zagreba.

- U cilju nam je aktivirati mlađu folklornu skupinu - djecu. U dogovoru s gradskim poglavarstvom tražimo prostoriju za druženje Bošnjaka i održavanje proba. Već treću godinu zaredom održavamo tradicionalnu Bošnjačku Noć i svake godine povećavamo broj učesnika na našoj smotri folklora koja se održava na glavnome trgu u centru grada Vodnjana. Narod bez kulturnog nasljeđa i njegovog očuvanja je osuđen na zaborav, a da se to ne bi dogodilo potrebno je da se svi zajedno maksimalno potrudimo da se ojačaju kulturne institucije i kulturne manifestacije, istakao je predsjednik BKUD "Vodnjan" Bilal Pekarić i dodao da BKUD "Vodnjan" ima upravo taj cilj.

(Hasan Keranović/Cazin.NET)

Tagovi
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 09:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top