(FOTO) Predstavljena prva generacija odraslih svršenika mekteba u Pećigradu- Posjeta hfz. Kenana ef. Musića

.

U džematu Pećigrad je sinoć održana mevludska svečanost povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Tom prilikom promovisana je prva generacija odraslih svršenika arapskog pisma u džematu Pećigrad. Nastava za ovu generaciju je počela u novembru 2020. god., a do februara ove godine su uspješno savladali arapsko pismo, te prešli na učenje Kur'ana.

Značaj ovog čina je zaista velik, jer polaznici stječu osnovna vjerska i teorijska znanja o svojoj vjeri, a sinoć su imali priliku predstaviti se pred džematlijama i posebnim gostom mevluda, Hafizom Kenanom ef. Musićem.

Hafiz dr. Kenan ef. Musić je docent na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i rukovodilac Katedre za hadis, poslaničku tradiciju. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1998., a diplomirao je na Univerzitetu Al-Azhar, Usulid-din, 2002, i Univerzitetu u Damasku, Šerijatsko-pravni fakultet, 2005. Pored univerzitetskog obrazovanja dobio je idžazetname iz hifza, tefsira, hadisa i fikha od istaknutih učenjaka ovih nauka. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Područje interesovanja su mu islamske nauke, odgoj, hifz časnog Kur'ana i pozitivni društveni aktivizam.

Autor je djela „U susret Resulullahu“, „Radost gazija Mustafe Pruščaka“, „Poslanikova komunikacija“ kao i niza stručnih članaka iz islamistike.