(FOTO) Provođenje aktivnosti uništavanja ambrozije: Identifikacija lokacija u NP Una

Ambrozija
Poljoprivredni zavod USK-a provodi aktivnosti na realizaciji projekta "Provođenje mjera za sprječavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozije" financiran od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Uposlenici Poljoprivrednog zavoda USK - a su zajedno sa uposlenicima Nacionalnog parka Una jučer izvršili obilazak NP Una sa ciljem identifikacije lokacija sa povećanom koncentracijom Ambrozije kako bi se u narednom periodu izvršilo njeno uklanjanje.


O ambroziji

Ambrozija predstavlja opasan jednogodišnji korov koji brzo raste, obično do 150 cm visine, a čije sjeme zadržava klijavost i do 40 godina. U našim krajevima ambrozija niče sredinom aprila, a cvjeta od početka jula sve do prvih mrazeva. Biljka proizvodi polen u velikim količinama, a oprašuje se vjetrom. Smatra se najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja, s obzirom na to da je njen polen najjači polenski alergen.

Klasični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju. Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma.

Bitno je napomenuti da se ova neugodna alergija izazvana ambrozijom može pojaviti u svakoj životnoj dobi.

Ambrozija svojom peludi agresivno utječe na ljudski organizam, tako da ako se ne poduzme nešto ozbiljnije, moglo bi doći do ekspanzije njene populacije, a broj oboljelih iz godine u godinu sve je veći jer se širi i ambrozija.