(FOTO) U MALJEVCU KOKA SNIJELA NEOBIČNO JAJE - Kratki prikaz porodice Đogić

Home

(FOTO) U MALJEVCU KOKA SNIJELA NEOBIČNO JAJE - Kratki prikaz porodice Đogić


Porodica Đogić u Maljevcu već dugi niz godina bavi se poljoprivredom i od toga živi svih sedam duša, did Muhamed i majka Mevlida, Muhamed i Mirsada sa sinom Kenanom i kćerkom Kenanom te Muhamedov brat Hasan.

Svi rade i svi imaju svoja zaduženja koja svakodnevno uspješno obavljaju. Tako je jučer Muhamed zvani Hamo išao u kokošinjac po jaja. Među drugim jajima našao je i neobično jaje veličine kao druga dva i neobično izduženo. On smatra da je to dobar znak, posebno što ga je on lično našao i da ga je koka snijela u njegovoj "smjeni".


Hamine ruke svjedoče poštenom radu, težačkom poslu, halal zaradi. Isto tako njegove oči su vesele, a osmijeh mu lice krasi. Bez obzira što mora ustati rano ujutro i cijeli dan u ovom vremenu sjetve na traktoru s plugovima on je veseo i sretan, nasmijan i radostan.

Njegovo buđenje prati ezan iz Bosne za sabah, a ulazak u kuću označava se sa ezanom za jaciju. Cijeli dan radi na njivi pripremajući sjetvu. Tako i njegovi ukućani.

Svi su raspoređeni za svaki resor posla pojedinačno. Majka Mevlida sve to nadzire, a snaha Mirsada za svakoga pripremi jelo ko šta voli. Đogići na ovom dijelu Korduna imaju najviše krava, ukupno osamnaest u svojim štalama. Jučerašnje jaje ga je dosta obradovalo jer kako kaže nije to kod svakoga tako. Dobar mu je to znak jer je s tim počašćen. To je unikatni primjerak jajeta.


Hamina djeca su vrlo aktivna. Uz školovanje i oni pomažu kućanskim poslovima. Kenan je treći razred gimnazije u Karlovcu, a Kenana osmi u Topuskom. Uz to, Kenana uskoro treba polagati za crni pojas u karateu u Velikoj Kladuši gdje i trenira, a Kenan sudjeluje u svim aktivnostima u svom džematu.

Inače, did Muhamed je prvi mutevelija džemata Maljevac i dugogodišnji mujezin, a Hamo je trenutno dopredsjednik i Džematskog odbora u Maljevcu i dopredsjednik Medžlisa IZ Karlovac. Muhamed, zvani Hamo, njeguje rodbinske veze, ali i prijateljske.
Svoga kuma i prijatelja Seada Hasanagića iznimno cijeni. Bez obzira što je Sead (Pixi) sada u Austriji, kum mu uzore i posije u bašči kao da je i on tu. Bez obzira što je završio za medicinskog tehničara, on voli svoj posao i obaveze koje sada ima. Ostao je sa svojima da živi u Maljevcu iako su mu vrata Evrope otvorena i živi tik korak u njoj.

Cijela porodica njeguje stare bosanske adete koje su ponijeli iz Šumatca nadomak Velike Kladuše i bez obzira što su davnih šezdesetih godina izašli iz Bosne, Bosna nije izašla iz njih.

(Admir Muhić/Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 26/04/2017 - 13:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top