(FOTO) Ukupna vrijednost osnovnog kapitala Aluminija 190.110.000,00 KM, u kriznom periodu nije održana ni jedna sjednica!

Aluminij
Utvrđene brojne nepravilnosti!

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavilo je Financijskoj policiji zahtjev za nadzor nad poslovanjem pravne osobe „Aluminij“ d.d. Mostar za period od 29. jula 2019. godine

Zahtjev se odnosi na prikupljanje podataka, obavještenja i dokumentacije koja upućuju na moguća kaznena djela koja su imala utjecaj na loše poslovne rezultate u periodu od 01. januara 2014. do 31. decembra .2018. godine, odnosno do 30. juna 2019. godine, što je u konačnici i dovelo do obustave proizvodnje u privrednom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar.

Shodno dužem vremenskom periodu tokom kojih su se pojavili određeni problemi, navode kako je potrebno dodatno provjeriti naloženo i omogućiti da se za svaku upravu zasebno izvrši provjera za lica koja su u tom periodu imali funkciju upravljanja.

Upravu na čelu sa Bradvica Ivom, Financijska policija FBiH je ranije izvršila kontrolu poslovanja

Tužilaštvo je navelo da je za Upravu, na čijem čelu se nalazi Ivo Bradvica, Financijska policija BiH ranije izvršila kontrolu poslovanja za period od 2011. do 2013. godine, pa konkretno za ovu Upravu potrebno je izvršiti nadzor i kontrolu za činjenice koje nisu obuhvaćene prethodno obavljenom kontrolom.

Između ostalog, naloženo je da se izvrše provjere rada i drugih organa u gospodarskom društvu posebice Nadzornih odbora vezanih za mandate uprava kako je naprijed navedeno, njihov uticaj na rad uprave, s ciljem otkrivanja mogućih nezakonitosti kao i eventualne povezanosti sa kupcima i dobavljačima iz perioda njihovog angažmana.

Rad u pomenutom periodu se provjerava sljedećim nosiocima dužnosti: Ivo Bradvica, direktor i drugi članovi Uprave Društva, Željko Boras, Ilija Pehar i Mirko Puljić, predsjednici Nadzornog odbora i drugi članovi Nadzornog odbora, Željko Kordić, direktor i drugi članovi Uprave Društva, Mehmed Jahić, predsjednik Nadzornog odbora i drugi članovi Nadzornog odbora, Nikica Ljubić, v.d. direktor i direktor i drugi članovi Uprave Društva, Mehmed Jahić, predsjednik Nadzornog odbora i drugi članovi Nadzornog odbora, Ružica Udovičić,vd direktora i drugi članovi Uprave Društva, Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora i drugi članovi Nadzornog odbora, Mario Gadžić, direktor i drugi članovi Uprave Društva, Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora i drugi članovi Nadzornog odbora, Dražen Pandža, vd direktora i direktori drugi članovi Uprave Društva, Dalibor Miloš i Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora i drugi članovi Nadzornog odbora.

Podsjetimo, u istom periodu Vlada Federacije BiH na 187. sjednici održanoj 31. jula 2019. godine donijela je zaključak (V. broj 900/2019) kojim se prima na znanje Informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o trenutnom stanju u privrednom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar.

Tačkom 2. istog zaključka zadužila je Financijsku policiju Federacije Bosne i Hercegovine da izvrši nadzor ili uvid u privrednom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar, da izvrši kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive sredstava od zadnjeg nadzora Financijske policije Federacije Bosne i Hercegovine do 10. jula 2019. godine, odnosno do dana gašenja proizvodnje, te da ispita i utvrdi činjenično stanje na osnovu kojih će preduzeti odgovarajuće mjere i aktivnosti, te da o istom informira Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Slijedom zaduženja iz Zahtjeva Kantonalnog tužilaštva HNK i Zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ovlaštenih službenih inspektora Financijske policije FBiH, sačinjen je radni plan u kojem su konkretizirane planirane aktivnosti, utvrđena dinamika njihove realizacije i određeni nosioci za iste.

Zapisnik o izvršenoj kontroli uručen je odgovornoj osobi u privrednom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar, 10. februara 2020. godine.

U ostavljenom roku od sedam dana na ulaganje eventualnih primjedbi na navedeni Zapisnik, privredno društvo „Aluminij“ d.d. Mostar je dana 13. februara 2020. godine podnijelo zahtjev i urgenciju za produženje roka na ulaganje primjedbi na Zapisnik Finansijske policije Službe za inspekcijski nadzor, Odsjek za inspekcijski nadzor Mostar.

Nakon razmatranja Zahtjeva privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar, glavni inspektor Zaključkom od 18.februara 2020. godine je odobrio produžetak roka za razmatranje i eventualnu dostavu prigovora na Zapisnik Financijske policije, Služba za inspekcijski nadzor, Odsjek za inspekcijski nadzor Mostar od 31. januara 2020. godine za deset dana, dok zahtjev za ustupanje elektronske verzije zapisnika Financijske policije nije prihvaćen.

Nakon izvjesnog perioda, utvrđene su brojne nezakonitosti koje imaju obilježja krivičnih djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Inspektori Financijske policije Federacije BiH izvršili su uvid u predočenu poslovnu dokumentaciju privrednog društva „ALUMINIJ“ d.d. Mostar nastalu u vremenskom periodu od 21. novembra .2013. do 10. jula 2019. godine, te su objavili osnovne podatke koji su od značaja za pravni promet.

U informacijski sistem Registra vrijednosnih papira, d.d. Sarajevo upisani su vrijednosni papiri sa sljedećim podacima i karakteristikama:/

Prema registraciji emisije ukupna vrijednost osnovnog kapitala emitenta, privrednog „Aluminij“ d.d. Mostar iznosi 190.110.000,00 KM.

Provedenom kontrolom od strane ovlaštenih službenih lica Financijske policije, neposrednim uvidom u skupštinske materijale i zapisnike skupština, utvrđeno je da su u kontroliranom periodu od 01. januara 2014. do 10. jula 2019. godine održane Skupštine privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar, dok se tokom 2018. godine navodi da ni jednom nije održana, čime je pomenuto privredno društvo postupilo suprotno zakonu o privrednim društvima.

Održane Skupštine gospodarskog društva „Aluminij“ d.d. Mostar/

Cijeli izvještaj o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijske kontrole finansijsko-materijalnog, spoljnotrgovinskog  i deviznog poslovanja privrednog društva „ALUMINIJ“ d.d. Mostar sa sjedištem u Mostaru, Baćevići bb za period od 01.01.2014. do 10.07.2019. godine, možete pronaći OVDJE.

Kako smo ranije pisali, mostarski Aluminij godinama je svoj glavni proizvod prodavao jeftinije od proizvodne cijene. Najveći dio aluminija prodatog po damping cijenama otkupile su  off shore kompanije sa Malte koje su povezane sa Prvim plinarskim društvom (PPD) iz Hrvatske, odnosno sa ruskom kompanijom Gazprom. Osim toga što su proruskim kompanijama aluminij prodavali jeftinije nego što su ga proizvodili, čelnici mostarske kompanije su od istih off shore kompanija kupovali struju po cijeni koju su plaćali skuplje od tadašnje prosječne osnovne cijene po berzi HUPEX. Poslovi između Aluminija i Gazpromovih partnera iz off shore zone vrijedni su oko pola milijarde maraka.

To je suština izvještaja Finansijske policije Federacije BiH koji je sačinjen krajem maja ove godine, a kojeg je Oslobođenje ekskluzivno jučer objavilo.