Srbija / Novi Pazar: Fotografija djeteta pred bolnicom obišla region, građani ogorčeni

.
Fotografija na kojoj djevojčica prima infuziju iza zgrade dječijeg odjeljenja Opšte bolnice Novi Pazar, koje inače pretvoreno i COVID-zonu, obišla je region.

 

Društvene mreže prepune su komentara.

 

Uprkos tome, kako piše Nova.rs, koordinator ove bolnice dr. Mirsad Đerlek u izjavama medijima govori da je stanje u bolnici odlično i zahvaljujući pomoći i podršci koju pruža predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravstva Zlatibor Lončar. 

 

Ogorčenost građana izaziva i izjava Vučića da je bolnica u Novom Pazaru jedna od najboljih u Srbiji i da imaju svu opremu.

Danas u 13.30 sati ispred Gradske uprave, prema najavama, grupa građana će organizovati protest u kojem će se, između ostalog, tražiti da se hitno prestane sa skrivanjem situacije u pazarskoj bolnici, da se puste ljekari volonteri iz Turske i Bosne i hercegovine kao iz drugih zemalja koji žele doći i pomoći pacijentima Sandžaka.

 

Na protestu će takođe biti zatražena i smjena direktora bolnice, kao i kompletnog kriznog štaba i direktora Zavoda za javno zdravlje.

 

Mlada pacijetkinja prima infuziju na najsavremenijoj stolici, na najsavremenijem zadnjem ulazu u spejs šatlu od bolnice u Novom Pazaru.

 

 

U Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Kraljevu i Arilju proglašene su vanredne situacije. "Štark arena" u Beogradu od ponedeljka je privremena bolnica s 500 ležajeva. U Novom Pazaru podignuta je i poljska bolnica sa 110 kreveta.

 

U prethodna 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom u novopazarskoj bolnici preminula su još dva pacijenta – po jedan iz Novog Pazara i Tutina.