Fotografija koja je rasplakala svijet: Petogodišnja djevojčica u ruševinama pokušava spasiti mlađu sestru (VIDEO)

Fotografija petogorišnje Riham koja na obroncima srušene zgrade za majicu drži svoju mlađu sestru Tuku obišla je svijet.

Prizor su zabilježili novinari SY-24 nakon što je u srijedu režim predsjednika Sirije Bašara el-Asada (Bashar al-Assad) zasuo Arihu bombama, prenosi Avaz. 

- Fotograf ništa nije mogao vidjeti od ruševnih ostataka zgrade i prašine, ali onda je čuo zapomaganja beba, djece i oca - kazali su za BBC iz SY-24. 

Novinar Bašar al-Šeik zarobljenu porodicu snimio je u ruševinama zgrade dok je izvještavao o raketiranju Arihe te im je nakon toga priskočio u pomoć. 

Nekoliko trenutaka nakon toga, zgrada se srušila i dodatno povrijedila  petogodišnju Riham i njenu sedmomjesečnu sestru Tuku. 

Djevojčice su kasnije izvučene iz ruševina i prebačene prvo u lokalnu kliniku pa u veću bolnicu u Idlibu. 

Riham je preminula od povreda, a Tuka se nalazi na intenzivnoj njezi. 

Supruga njihovog oca, Asma Nakul, ubijena je na licu mjesta od posljedica raketiranja. 

Civilna zaštita Sirije, poznate "Bijele kacige", tvrdi da su u srijedu iz ruševina jedne od raketama pogođenih zgrada izvukli još jednog mladog muškarca. 

IZ Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) ističu kako je u srijedu u napadima, na najmanje tri lokacije, u Idlibu poginulo 20 civila, među kojima i petero djece.