Prve fotografije mjesta gdje je otkriveno tijelo ubijene Lane Bijedić

Istražitelji ne znaju na kojoj je lokaciji djevojka ubijena. Ribar vidio tijelo licem okrenutim prema vodi

IstražiteljskI tim MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona koji pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva već 18 dana neprekidno radi na slučaju svirepog ubistva Lane Bijedić (19) iz Mostara, posljednjih dana tragaju za mjestom na kojem je ova nesretna djevojka ubijena, u nadi da će tu pronaći neki trag.

Image

Obdukcijski nalaz

Tijelo nesretne djevojke pronađeno je u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, tačno ispod vijadukta autoputa A1 koja vodi prema Bijači.

Najzanimljivije je to da na mjestu pronalaska tijela nije pronađen nijedan trag krvi, iako je nesretna Bijedić zadobila više udaraca, kako je to pokazala i obdukcija.

Tokom jučerašnjeg dana istražitelji su na stolu imali obdukcijiski nalaz, koji je pokazao da je djevojka brutalno pretučena tupim tvrdim predmetom, a potvrđeni su i tragovi davljenja. Ono što ledi krv u žilama jeste činjenica da je nesuđena brucošica bila još živa kada ju je ubica bacio u rijeku.

Naša ekipa jučer je ponovo posjetila Studence, gdje smo pronašli tačno mjesto na kojem je Lana pronađena mrtva.

Tijelo je uočio ribar koji tu svaku večer peca. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da mještanin u prvi mah nije bio siguran da se radi o ljudskom tijelu. Djevojka se nalazila na dubini od jednog metra. Licem je bila okrenuta ka vodi, dok joj je preko glave bila navučena kapuljača od dukserice.

Tek kada je spazio da joj desna noga viri iz vode, dok je lijeva bila potpuno potopljena,čovjek se prestravio shvativši da se radi o ljudskom tijelu.

Božjak sumnjiv

Istražitelji iznova obilaze širi lokalitet, ali za sada ne mogu pronaći mjesto na kojem je djevojka ubijena.

Među sumnjivim mjestima je kupalište Božjak, na kojem je Lana često boravila tokom ljeta s prijateljicama i majkom Ninom, koja je to i potvrdila u svom nedavnom statusu na Facebooku.

U istražiteljskom timu formirana je posebna grupa koja će ponovo analizirati snimke izuzete s videonadzora brojnih objekata kako bi razriješili enigmu Laninog kretanja od mjesta Trebižat, kako su to kamere zabilježile, do Studenaca i pronalaska bilo kakvog traga koji će ih odvesti do njenog ubice.

Obećanje Tužilaštva

Iz Tužilaštva ZHK su sinoć ponovili kako do daljnjeg neće davati izjave, odnosno, informacije o slučaju Lane Bijedić.

- Osobno garantiram da će se ovaj slučaj razriješiti. Dobronamjerno savjetujem onome ko ima veze sa slučajem da ode u policiju i sam se prijavi - kazao je Josip Aničić, jedan od tužitelja na ovom slučaju.