(FOTO)Pogledajte šta su napravili od vodopada Bliha kod Sanskog Mosta

F

Vodopad Bliha predstavlja jedan od najljepših prirodnih fenomena u Bosni i Hercegovini. Smješten je u blizini grada Sanskog Mosta, a sa visinom od 56 metara, vodopad Bliha se spušta u uski kanjon stvarajući spektakularan prizor koji ostavlja bez daha.

Tako je bilo dok ovaj prirodni fenomen nisu zapljali nepoznate osobe a sve upućuje na su krivci odgovorne osobe iz lokalnog rudnika – piše Crna-Hronika.

 

Kako saznajemo vegetacija je ovom dijelu prirode je uništena. Nema više ni riba, ni žaba, jednostavno rijeka je uništena. Građani se žale na veliki smrad.

Zamućenje rijeke Blihe se, nažalost, i dalje dešava i pored bezbrojnih apela koji su upućivani na razne adrese u proteklom periodu, ali fotografije koje smo dobili od posjetilaca ovoga lokaliteta djeluju uistinu strašno.

Kako tvrdi direktor Turističke zajednice Edis Rasavac o navedenom slučaju upoznate su nadležne institucije kao i Federalno ministarstvo turizma i zaštitu okoliša, kao i MUP USK.

Ovakvi događaji uznemiravaju ovdašnju javnost, a posebno ljubitelje prirode i ekologe.

Razlog je ispuštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega Bliha dobija neprirodnu bijelu ili sivu boju. U Općinskoj inspekciji su nas ranije informisali kako su u svim dosadašnjim slučajevima postupali u skladu sa zakonskim nadležnostima, te da su ovakve događaje prijavljivali nadležnoj federalnoj inspekciji koja je zadužena za kontrolu vodotoka.

Ekolozi kažu da se zbog taloženja krečnjaka na riječnom dnu mijenja korito rijeke, te da je time ugrožena autohtona riječna flora i fauna. Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi vodopad koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima.