Fra Damir Pavić: Temeljne ljudske vrijednosti se ne mogu kupiti novcem

Današnji čovjek je uopasnosti da više vrednuje nekoga po onome što ima, a ne po onom što zaista jeste, kazao je za N1fra Damir Pavić, sekretar provincije Bosne Srebrene.

Najradosniji hrišćanski praznik - Božić prilika je da u atmosferi ljubavi, sloge i razumijevanja snažimo vjeru u zajednički život, oličen u poštovanju iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan.

"Božić nije najveći kršćanski blagdan, to je Uskrs kad slavimo Isusovo uskrsnuće od mrtvih, ali jeste najljepši blagdan jer nosi poruke za kojima svaki čovjek čezne. To je blagdan mira, ljubavi, radosti i obiteljskog zajendištva. Mislim da nam je to danas najpotrebnije, okupiti obitelj", kazao je fra Pavić.

Istakao je da je za proslavu najbitnija unutrašnja priprema čovjeka.

"U biti, za svaki blagdan se treba pripremiti. Mi katolici imamo to vrijeme adventa, pripremamo se kroz 4 tjedna za Božić. Da bi se "vanjsko" proslavilo, treba se pripremiti iznutra. Sve je to jedan hod, a onda je Božić vrhunac kada cijela obitelj se okupi da proslavi blagdan. Treba se čuvati, to je opasnost današnjeg vremena, da se blagdani slave kroz kupovinu i nešto "vanjsko"", kazao je fra Pavić.

Dodao je zbog čega je današnji čovjek u opasnosti.

"Današnji čovjek je u opasnosti da više vrednuje nekoga po onome što ima, a ne po onom što zaista jeste. Temeljne ljudske vrijednosti se ne mogu kupiti nikakvim novcima, zato nas vjera uči da pažnju obratimo na neprolazne stvari. Čovjek je u opasnosti da posmatra materijalne stvari i u njima vidi bit, a da se kroz to izgubi ono što je bitno i najvažnije".