Francuska: Deseci hiljada spremni za novi val protesta

Francuska će u subotu rasporediti desetke hiljada policajaca širom zemlje i 8.000 oko Pariza uoči petog vala protesta "žutih prsluka", iako se čini da pokret gubi na snazi nakon ustupaka predsjednika Emmanuela Macrona.

Šef pariske policije Michel Delpuech je rekao da i dalje postoji bojazan da bi se među demonstrante mogle ubaciti nasilničke grupe, prenosi Hina.

Interventna policija štitit će poznate tačke, poput Trijumfalne kapije, i spriječiti ljude da dođu do predsjedničke palate.

"Moramo biti spremni za najgori scenarij", kazao je Delpuech za francuske medije.

Francuska Vlada pozvala je ove sedmice "žute prsluke" da ne protestiraju ovaj vikend, nakon napada u Strasbourgu u utorak navečer, u kojem su ubijene četiri osobe.

Nastavak protesta i pored ustupaka

Demonstranti u žutim reflektirajućim prslucima od sredine novembra demonstriraju i blokiraju ceste širom Francuske, a prvobitno su protestirali protiv povećanja poreza na gorivo.

Nakon više od tri sedmice protesta i dvije subote velikih nemira u Parizu, francuski predsjednik priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine.

U televizijskom obraćanju, Macron je obećao porezne olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati.

Uprkos ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci", koje su intervjuirali francuski mediji, kažu kako nastavljaju i dalje s protestima.