Francuska među ključnim partnerima BiH ka putu prema NATO i EU

Francuska
Gostujuća delegacija prezentirala je izazove Republike Francuske u oblasti sigurnosti i odbrane u regionu te francusko sagledavanje i iznošenje viđenja procesa prošinja Evropske unije i NATO saveza

 

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođena pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem realizirala je, danas u Domu OSBiH u Sarajevu, aktivnost Štabnih razgovora („Staff talks“) sa predstavnicima Oružanih snaga Republike Francuske.

Delegaciju OS Francuske činili su načelnik euroatlantske uprave Generalštaba vojske R. Francuske brigadni general Bruno Fosar (Foussard), vojni ataše brigadir Loren Vonderše (Laurent Vonderscher) i desk oficir za BiH major Nikola Embođ (Nicolas M'Bodj).

Neke od tema štabnih razgovora bile su odbrambena i sigurnosna politika BiH, put BiH ka euroatlantskim integracijama i angažovanje OSBiH u mirovnim operacijama.

Gostujuća delegacija prezentirala je izazove Republike Francuske u oblasti sigurnosti i odbrane u regionu te francusko sagledavanje i iznošenje viđenja procesa prošinja Evropske unije i NATO saveza.

Na detaljan i konstruktivan način razmijenjena su mišljenja i o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji dvije države u oblasti odbrane. Razgovaralo se i o budućim projektima, uz poseban osvrt na podršku Francuske BiH koja traje od 2008. godine.

- Obje strane su se suglasile da je R. Francuska jedan od ključnih partnera naše države ka putu prema NATO-u i Evropskoj uniji i da će se ta podrška biti nastavljena - saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH.