Francuski premijer predlaže nove mjere za zaustavljanje "žutih prsluka"

Francuski premijer Eduar Filip (Edouard Philippe) rekao je da će u ponedjeljak predstaviti planove o tome kako zaustaviti nasilne demonstrante, objavio je njegov ured nakon novog nasilja koje je izbilo tokom protesta "žutih prsluka" ovog vikenda.

Francuska vlada objavila je u nedjelju da je napravila pogreške u postupanju prema nasilnicima tokom protesta "žutih prsluka" u centru Pariza proteklog vikenda.

Eduar Filip rekao je u saopćenju da je bilo "disfunkcija" u sigurnosnom pristupu, prenose agencije.

Demonstranti su pljačkali prodavnice i restorane te palili vatre na Elizejskim poljima u subotu te se sukobili s policijom.

Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je bio na skijanju, vratio se odmah u subotu u Pariz na krizni sastanak s ministrima na kojem je odlučeno da se hitno moraju donijeti mjere da se ta situacija ne bi ponovila.

- Izvlačeći pouke iz nedostataka koji su se dogodili, premijer će predstaviti predsjedniku potrebne mjere da bi se uskladio pristup sigurnosnih snaga, odnosno da bi one mogle čvrsto djelovati u bilo kojem trenutku - kaže se u saopćenju iz premijerova ureda.

Ovo je bio 18. vikend zaredom u kojem su protestirali "žuti prsluci", javlja Fena.