Gasprom prekinuo isporuku gasa Holandiji

.
Holandski državni trgovac gasom, GasTera, saopćio je da je napravio alternativne dogovore kako bi pokrio oko dvije milijarde kubika gasa

 

Ruski energetski gigant Gasprom saopćio je da je u potpunosti prekinuo sa isporukom gasa holandskom gasnom preduzeću GasTera, pošto je Holandija odbila zahtjev Moskve da gas plaća u rubljama.

Rusija je u aprilu tražila od "neprijateljskih zemalja", koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, da gas plaćaju u rubljama i najavila da će prestati sa isporukom ako se taj uslov ne ispuni, piše Reuters.

Bez ruskog gasa su već ostale Poljska, Bugarska i Finska koje su odbile taj zahtjev. Gasprom je u utorak ponovo saopćio da se gas mora plaćati u rubljama, što je naređenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Od 1. aprila uplate za gas moraju biti u rubljama, o čemu su sve zainteresovane strane obaviještene na vrijeme - navodi se u saopćenju.

Holandski državni trgovac gasom, GasTera, saopćio je da je napravio alternativne dogovore kako bi pokrio oko dvije milijarde kubika gasa, koje je Gasprom trebalo da isporuči do oktobra.

GasTera je objavio da ne prihvata novi sistem plaćanja Gaspromu, koji podrazumijeva otvaranje novih računa preko kojih se euri mijenjaju u rublje.