Gavrilo Stević koji je optužen za pridruživanje paravojnim formacijama: Zbog ovoga sam otišao u Ukrajinu (FOTO)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gavrila Stevića, rođenog 1966. godine u Gradačcu, a nastanjenog u Banjoj Luci, zbog pridruživanja paravojnim formacijama u Ukrajini.

Stević se tereti da je 2014. iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganska u Ukrajini.

Oružje u rukama

"- Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice „Jovan Šević“, koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine" - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On je, prema navodima Tužilaštva, u jedinici “Jovan Šević” zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja septembra 2014. godine, piše Avaz.ba.

Na Stevićevom profilu na Facebooku još su fotografije iz avgusta 2014., na kojima s oružjem u rukama pozira s ostalim pripadnicima jedinice „Jovan Šević“.

Jučer smo razgovarali sa Stevićem i on negira da je bio član ove terorističke jedinice. Priznaje da je 2014. putovao u Beograd, a potom u Moskvu i onda u Lugansk.

"- Jesam, putovao sam, ali ne kao pripadnik jedinice „Jovan Šević“, nego kao novinar. Namjera mi je bila da izvještavam za Srnu, a slučajno sam se našao u blizini nekih pripadnika te jedinice" - kaže Stević, kojeg fotografije i dokazi koje posjeduje Tužilaštvo BiH demantiraju. 

Optužnica protiv Stevića prva je koju je Tužilaštvo BiH podiglo za odlazak na ratište u Ukrajini i pridruživanje paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji.

Srpski husarski puk

Stević nije jedini iz BiH koji je ratovao u Ukrajini. Na toj listi su i Nemanja Ponjević, Davor Savičić, Radoslav Milojević, Slavenko Kuzmanović, Živan Vuksanović, Dimitrije Jojić.

Svi su oni na teritoriju Ukrajine stizali s beogradskog aerodroma. Prvo su letjeli u Moskvu, zatim u Krasnodar, da bi nakon toga bivali prebačeni na područje Donbasa. Svi su dobrovoljci i borili su se u jedinici “Jovan Šević”, koja je kasnije preimenovana u “Srpski husarski puk“.

Glavni operativac za regrutiranje ratnika s Balkana za Ukrajinu je Bratislav Živković, komandant četničkog pokreta u Srbiji. On je lani u septembru i uhapšen. Živković „ruskoj braći“ još od 2014. godine pomaže u aneksiji Krima i stvaranju takozvane donjecke narodne republike. Javno se Živković hvalio da je sa svojim četnicima uništio 19 ukrajinskih vojnika, nekoliko oklopnih jedinica.

Iz Banovića i Foče u Ukrajinu i Siriju

Davor Savičić iz Banovića i Dimitrije Jojić iz Foče ratovali su u Ukrajini i povremeno odlazili u Siriju zajedno s ruskim dobrovoljcima. Savičić živi u Krasnodaru, gdje se trenutno bavi ugostiteljstvom. Jojić, rođen 1992., prošle je godine poginuo.