Gazi Husrev-begova džamija: Dova za šehide koji su pali tokom pokušaju puča u Turskoj

Home

Gazi Husrev-begova džamija: Dova za šehide koji su pali tokom pokušaju puča u Turskoj


U Gazi Husrev-begovoj džamiji sinoć je, poslije akšam-namaza, proučena dova za šehide koji su pali u pokušaju puča u Turskoj, 15. jula prošle godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO.

Također, imami sarajevskog Medžlisa su proučili i prigodne ilahije u povodu obilježavanja ove godišnjice, javlja TRT.

Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske, proučio je dovu za šehide pale u Turskoj, ali i u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata.

Programu nakon akšam-namaza prisustvovali su i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ferid ef. Dautović i brojni vjernici.

Dautović je na samom kraju okupljenima kazao da su muslimani danas u vrlo teškoj situaciji, posebno ekonomskoj i političkoj.

"Malo je muslimanskih zemalja kao što je Turska koja može pomoći sebi, ali i drugima" ,kazao je Dautović, dodajući da su u noći 15. jula mnogi ljudi dali svoje živote za mir i dostojanstvo.

"Šehidi su te noći dali svoje živote, želeći sačuvati mir, dostojanstvo i da se sačuva Turska onakvom kakvu je oni žele" ,istakao je Dautović.

Na kraju je citirao Kur'anski ajet u kojem se kaže da se "stanje jednog naroda neće promijeniti sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe".

Vjerski program nakon akšam-namaza je održan u organizaciji ambasade Republike Turske u BiH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Topic
Objavio: Sat, 15/07/2017 - 12:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top