Gdje će federalni ministri nastaviti svoju karijeru

Kako je najavljeno, do kraja marta mogle bi biti formirane državna i federalna vlast, čime će trenutne postave, koje djeluju u tehničkom mandatu, biti razriješene. Većina aktera izvršene i zakonodavne vlasti u FBiH, međutim, svoj politički život nastavit će na drugim pozicijama.

Privatni sektor

Premijer Fadil Novalić, prema najavi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ipak bi mogao ostati na istoj poziciji. Novalić je ranije najavljivao da bi se mogao vratiti i privatnom sektoru, s obzirom na to da je suvlasnik kompanije.

Potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija Jelka Milićević svoj politički angažman u novom mandatu nastavit će kao zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kao i ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Njega bi na ovoj funkciji mogla zamijeniti sad već bivša predsjedavajuća Doma naroda FBiH Lidija Bradara.

Svoju karijeru u Parlamentu BiH nastavit će ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede. Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izabran je za zastupnika u Narodnoj skupštini RS.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, a potom u Dom naroda FBiH, gdje će obavljati i funkciju dopredsjedavajućeg.

Nema brige

Ministar pravde Mato Jozić kazao nam je da još nije razmišljao o narednom angažmanu. Ako ne bude u politici, posla će biti negdje drugo. Isto je i s ministrom trgovine Zlatanom Vujanovićem.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, kratko nam je kazao da je on doktor medicinskih nauka i da se ne brine za posao.

- Ja sam specijalista, ima bolnica gdje sam i radio. Kao doktor medicine ne bih se trebao brinuti za iduću posao – naveo je Mandić.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao nam je da je posvećen poslu, reformi penzijskog sistema, te da uopće nije razmišljao o daljnjem angažmanu.

- Radimo sad aktivno na ovim stvarima. Bit će vremena da se vidi šta dalje – kazao je Drljača.

Ko nije odgovorio

Zvanične odgovore nismo dobili od ministrice obrazovanja Elvire Dilberović, ministrice kulture Zore Dujmović, ministra prostornog uređenja Josipa Martića, ministra poduzetništva i obrta Amira Zukića, ali ni Nermina Džindića, ministra energije, rudarstva i industrije. No, s obzirom na to da je Džindić i suvlasnik jedne kompanije, vjerovatno će se posvetiti privatnom biznisu ako ne bude nastavio politički angažman.

Odgovor nije stigao ni od ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića. On je i profesor na Sveučilištu u Mostaru, kako prenosi avaz.ba.