Isaković od početka maja apelira na institucije: Gdje je nestalo oko 20 miliona KM za nabavku rezervi nafte?

Dok BiH gori zbog sve viših cijena goriva, iz nadležnih institucija BiH nema naznaka da se žele pozabaviti ovim problemom i zahtjevima građana.

Dok BiH gori zbog sve viših cijena goriva, iz nadležnih institucija BiH nema naznaka da se žele pozabaviti ovim problemom i zahtjevima građana. Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, još prije mjesec pitao je Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ima li Vijeće ministara BiH odgovor na ovakva drastična poskupljenja nafte, jer od februara su četiri puta rasle cijene u iznosu od ukupno oko 40 feninga.  

Nenamjensko trošenje

- Naknadni pismeni odgovor koji sam dobio od Šarovića je da entiteti neće poduzimati bilo šta po ovom osnovu s obzirom na to da je tržište slobodno, a time i slobodno formiranje cijena. Ali, ja smatram da Vijeće ministara ima alate za djelovanje na tržištu, između ostalog i utjecaj na tržište iz robnih rezervi, kako to rade sve zemlje u svijetu, a entiteti svojim socijalnim programima da amortizuju divljanje cijena - kaže Isaković.

On pojašnjava da je u međuvremenu došao do skandaloznog podatka o tome na koji su način trošena sredstva građana koja su trebala biti usmjeravana u nabavke rezervi nafte. Također, Isaković ističe da je došao do podatka da zbog toga „Naftni terminali“ nemaju u svojim skladištima nikakvih rezervi!

 

  •  Faksimil dijela Zakona o naftnim derivatima FBiH: Izdvajanja za rezerve nafteFaksimil dijela Zakona o naftnim derivatima FBiH: Izdvajanja za rezerve nafte

- Prema Zakonu o naftnim derivatima, od 2014. izdvaja se 0,01 KM po litru goriva za nabavku rezervi nafte. Do sada je na tom računu trebalo biti 28 miliona KM, a u međuvremenu sam saznao da je na tom računu tek oko 7,5 miliona KM, jer je navodno preostalih oko 20 miliona potrošeno na plaće i materijalne troškove u „Naftnim terminalima“, što znači da su sredstva nenamjenski trošena. Pitanje je i gdje su sredstva od zakupnine prostora „Naftnih terminala“ i ponovo pitam ministra Šarovića i premijera FBiH Fadila Novalića šta će uraditi u vezi s tim i zašto se ne interveniše – ističe Isaković.

Državna tajna

Pokušali smo jučer kontaktirati i Direkciju robnih rezervi FBiH, ali naišli smo na zid šutnje, barem kada su zvanične informacije u pitanju. Više izvora, naime, kazalo nam je da izjave o svim informacijama o robnim rezervama može davati jedino Novalić, koji je, kako nam je rečeno, tu vrstu podataka proglasio „državnom tajnom“.

- Zakon o robnim rezervama pod oznakom je državne tajne, o količinama, o tome hoćemo li intervenirati ili nećemo, ne možemo ništa reći, jer bez odluka Vlade FBiH nema ni intervencije ni informacija – kaže naš izvor.

Na naše telefonske pozive Novalić jučer nije odgovarao.

I Savjet ima moratorij na izjave  

Da ne smiju govoriti bez Novalićevog odobrenja, rekao nam je i jedan od članova Savjeta koji je formirala Vlada FBiH da se brine o robnim rezervama i koji čine predstavnici pet federalnih ministarstava. On kaže da Direkcija robnih rezervi sigurno nije spremna za intervenciju i da bi se to pitanje trebalo riješiti na državnom nivou.