Gdje je nestao prvi čovjek ISIL-a, da li je živ ili mrtav?

Home

Gdje je nestao prvi čovjek ISIL-a, da li je živ ili mrtav?


Novinar portala BBC Hassan Hassan u nedavnom članku piše o odbjeglom vođi ISIL-a te o tome gdje bi se mogao nalaziti u ovim trenucima. Index.hr je prenio dijelove priče.

"Prije tri godine Islamska država (ISIL) kontrolisala je područje veličine Ujedinjenoga Kraljevstva, ali otada ih je globalni rat prisilio na povlačenje. Nije poznato gdje se nalazi njihov vođa Abu Bakr al-Baghdadi, za kojim je raspisana potjernica na 25 miliona američkih dolara.

Nedavno su se pojavile nepotvrđene glasine o njegovoj smrti, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova izjavio je da je Al-Baghdadi vrlo vjerovatno poginuo u ruskom zračnom napadu na Raqqu 28. maja, no američki dužnosnici to još istražuju".

 

"Treći glavni grad"

"Odgovor na pitanje o njegovu boravištu mogao bi biti povezan s njegovom kandidaturom za kalifa,  "zapovjednika vjernih." Prema vjerskom pravilu islama, kandidat može zauzeti taj položaj ako ima "ardh tamkeen", zemlju nad kojom može vladati.

Ta zemlja se danas smanjuje. U dva glavna grada, Mosulu i Raqqi, ISIL-ova moć uvelike slabi. Baghdadi bi se mogao skrivati u sirijskom "trećem glavnom gradu", području koje kontrolira ISIL na dvije strane sirijske i iračke granice. To područje nazivaju Wilayat al-Furat, "Provincija Eufrat", koja uglavnom obuhvaća irački grad al-Qaim i sirijski grad Albu Kamal. Od tamo ISIL pokreće svoje munjevite napade na Irak i Siriju".

 

Skloništa u pustinji

"Još nije pokrenuta kampanja za oslobođenje tih udaljenih gradova. U Washingtonu se još raspravlja o tome treba li napad na sirijskoj strani granice voditi američka vlada, ili sirijska vlada sa svojim saveznicima. Ako Sjedinjene Američke Države vode kampanju, javljaju se brojna pitanja oko toga trebaju li borbu voditi pobunjenici ili Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene Kurdima.

Hisham al-Hashimi, savjetnik iračke vlade, tvrdi da se Baghdadi najvjerovatnije nalazi u Wilayat al-Furatu. U sirijskim gradovima poput Albu Kamala i Mayadina viđeno je nekoliko Baghdadijevih najbližih saradnika, a Wilayat al-Furat jedino je mjesto u kojemu ISIL može zatražiti ardh tamkeen.

Kampanja za oslobađanje regije može trajati više mjeseci, no tada bi se ISIL najvjerovatnije povukao u pustinje i granična područja, odakle bi ponovo mogao izvoditi napade".

 

Najtraženija meta

"Baghdadi se, za razliku od drugih džihadističkih vođa, pojavljuje i progovara samo ako za time postoji krajnja nužda. Što je viši položaj u hijerarhiji ISIL-a, to je komunikacija s nadređenima ograničenija na manji broj odanih pristaša.

Stoga bi tek malo ljudi moglo znati gdje je Baghdadi. To otežava potragu SAD-u za njime, koju na terenu provode specijalne snage.

Granična područja Sirije i Iraka omogućuju Baghdadiju relativno siguran i poznati teren za skrivanje i bijeg od hapšenja", piše Hassan.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 05/07/2017 - 18:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top