Gdje sa migrantima ako se zatvori kamp Lipa?

Kamp Lipa
Već smo pisali o najavi odlaska šefa misije IOM-a Peter van Der Auweraert-a i o mogućim scenarijima po pitanju daljnih zbivanja i kretanja migranata iz kampa Lipa.

 

Postalo je upitno finansiranje prihvatnog kampa Lipa i od naših institucija se očekuje da se ozbiljnije prihvate rješavanjem ovog problema.

Najavljena je mogućnost da migranti počnu napuštati ovaj kamp gdje ih je smješteno oko 1500, a ako se uzme u obzir da ih je najmanje još toliko van kampa, lako je zaključiti šta nas očekuje u narednom periodu, a posebno kada se uzmu u obzir hladni zimski uvjeti.

Jučer su zabilježene kolone migranata koje iz pravca Gorjevca idu prema Bihaću, a s obzirom na blizinu državne granice, priliv novih migranata može se očekivati i na području Velike Kladuše.

Pojačane su i aktivnosti na krijumčarenju migranata zbog čega je nedavno poduzeta i akcija policijskih službenika pod nazivom ¨Lipa¨, što također, ukazuje na ozbiljnost situacije.

Sa nekim šatorima u kampu se već krenulo u demontažu iako su migranti još uvijek prisutni. Iz IOM-a nema zvaničnog saopćenja po pitanju razvoja budućih događaja. Uslovi boravka u ovom kampu ne ispunjavaju ni minimum potrebnog za zimske uvjete.

Ono što sa sigurnošću možemo očekivati jeste da će migranti potražiti sklonište u napuštenim objektima, a vjerovatno i u praznim kućama ljudi iz dijaspore što će dodatno usložnjavati sigurnosnu situaciju na području USK.