Gdje se kriju Ostojićeve ubice?

asd
Damir Ostojić Šijan likvidiran je 31. augusta 2018. godine, dok je njegova supruga Sandra Jošić tada teško ranjena.

Bliži se druga godišnjica ubistva Damira Ostojića, zvanog Šijan (42), koji je likvidiran u mafijaškoj sačekuši pored svoje kuće u Banjoj Luci, dok je njegova supruga Sandra Jošić tada teško ranjena. Ovaj slučaj i dalje se vodi kao nerasvijetljen.

Zaštita istrage

U Tužilaštvu RS-a nam je rečeno da se intenzivno radi na otkrivanju tragova i počinilaca ovog krivičnog djela.
- U ovoj fazi postupka, s ciljem zaštite istrage, više informacija ne možemo iznositi, pojasnili su u Tužilaštvu.
Ostojić je, podsjetimo, ubijen 31. augusta 2018. Ubica ga je sačekao u Kozarskoj ulici, u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac. Vjerovatno je bio sakriven iza drveta i pucao je kod raskrsnice u momentu kada je Ostojić naišao terencem i usporio kako bi skrenuo prema kući.

Tužilaštvu su prosljeđivane krivične prijave protiv Stefana Samardžije, Srećka Trifkovića i Miloša Obradova s Pala, ali se i pored toga istraga vodi kao nerasvijetljena

Detaljnim pregledom terena tada je zaključeno da je napadač poslije krvavog pira pobjegao u obližnji šumarak, koji ovu ulicu dijeli od Ulice Bolanog Dojčina. U grmlju je, naime, pronađen svjež ljudski trag. Očigledno je da je ubica znao da supružnici tu noć nisu bili kod kuće te koje je vrijeme najbolje da ih sačeka i zapuca. Ne isključuje se ni mogućnost da je napadač imao i pomagače, koji su mu nakon krvavog pira pomogli da pobjegne.
U međuvremenu, Tužilaštvu su prosljeđivane krivične prijave protiv Stefana Samardžije, Srećka Trifkovića i Miloša Obradova s Pala. Njima se na teret stavlja da su kao članovi kriminalne grupe učestvovali u organizovanju i pripremi zločina. Svi su u više navrata saslušavani u Tužilaštvu i policiji. Međutim, i pored ovoga istraga nije okončana i vodi se kao nerasvijetljena, jer kako se nezvanično saznaje, Tužilaštvo nema dokaze ko je iz automatske puške izrešetao automobil u kojem je bio Ostojić.

Ubistvo sarajevskih policajaca

Osumnjičena trojka veže se za članove automafije s Pala i u početnoj fazi istrage dovedena je u vezu s krađom Škode Oktavije, koja je korištena u Šijanovom ubistvu. Sumnja se da je Samardžija kritične noći Oktavijom, koja je ukradena u Sarajevu 27. jula 2018, dovezao ubicu do Kozarske ulice u blizini Šijanove kuće i čekao ga u vozilu. Nakon zločina ubicu je odvezao na nepoznatu lokaciju, a vozilo je pronađeno zapaljeno u šumi u selu Šešići, kod Gornje Piskavice.
Iste osumnjičene sarajevska policija je dovela u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Srećko Trifković i Miloš Obradov po tom osnovu su već bili pritvoreni, a čim su pušteni na slobodu, ponovo su uhapšeni na zahtjev MUP-a RS-a zbog istrage Šijanovog ubistva.