General Atif Dudaković i sudbina njegovih saboraca

Atif Dudaković
General Atif Dudaković i njegovi saborci se zbog operacije ¨Sana 95¨danas nalaze u sudskom procesu na Sudu BiH.

 

Herojska odbrana ovog dijela BiH i oslobodilačka akcija ¨Sana 95¨ne samo da su pokazali volju naroda i Armije R BiH da odbrane svoju domovinu, već je pomogla da se otkriju mnogi zločini koje su počinili pripadnici Vojske RS-a, MUP-a RS-a i jedinica iz Srbije kao što su Biljane, Lanište i mnoga druga mjesta za koja se do tada nije znalo.

Na tada oslobođenim prostorima  ubijano je na desetke hiljada Bošnjaka i Hrvata, otkriveno 128 masovnih i 886 pojedinačnih grobnica dok je ekshumirano 4.697 žrtava, među kojima 314 žena i 136 djece.

U oslobađanje Bosanske krajine krenulo se nakon deblokade bihaćkog okruga u august 1995. godine.

Operacija ¨Sana 95¨ odvijala se tokom septembra i oktobra 1995. Godine i bila je posljednja operacija Armije R. BiH, a spajanje 5. i 7. Korpusa desilo se 13. septembra 1995. godine.

U toku ovih operacija, na ovim prostorima, došao je Željko Ražnatović Arkan kao i druge jedinice iz Srbije organizovane od tadašnje Državne bezbjednosti, ali ni one nisu mogle zaustaviti prodor jedinica Armije R. BiH.

Daljni prodor jedinica Armije R. BiH zaustavljen je Dejtonskim mirovnim sporazumom čime je i završen rat u BiH.

Cilj ove operacije nije bilo protjerivanje ili ubijanje Srba, kao ni bilo koja druga vrsta zločina, već samo oslobađanje ovih prostora.

Međutim, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića, a na njoj su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.