Generalna skupština UN-a namjerava ukoriti Rusiju i zahtijevati da zaustavi invaziju na Ukrajinu

321
U dva glasanja 15-članog Vijeća sigurnosti UN-a o ukrajinskoj krizi prošle sedmice, Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani

Generalna skupština Ujedinjenih naroda trebala bi danas ukoriti Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu i zahtijevati da Moskva prestane s borbama i povuče svoje vojne snage, što je potez koji ima za cilj diplomatsku izolaciju Rusije u svjetskoj organizaciji, piše mirror.co.uk.

Do utorka navečer skoro polovina Generalne skupštine od 193 člana potpisala je kao susponzori nacrta rezolucije prije glasanja u srijedu, rekle su diplomate.

U tekstu se "žali" ruska "agresija na Ukrajinu".
Politička težina
To je slično nacrtu rezolucije na koji je Rusija stavila veto u petak u 15-članom Vijeću sigurnosti.

Nijedna zemlja nema pravo veta u Generalnoj skupštini i zapadne diplomate očekuju da će rezolucija, kojoj je potrebna dvotrećinska podrška, biti usvojena.

- Ruski rat označava novu stvarnost. Od svakog od nas zahtijeva da donesemo čvrstu i odgovornu odluku i da stanemo na stranu - rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok Generalnoj skupštini jučer.

Iako rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, one imaju političku težinu.

Nacrt teksta zahtijeva da Ruska Federacija odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Bez angažiranja
Očekuje se da će se desetine država formalno suzdržati od glasanja ili se uopće neće angažovati.

U dva glasanja 15-članog Vijeća sigurnosti UN-a o ukrajinskoj krizi prošle sedmice, Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

- Moramo ostaviti prostora za diplomatski izlaz - rekla je ambasadorica UAE u UN-u Lana Nuseibeh.

Dodala je da kanali moraju ostati otvoreni, a one zemlje koje su se suzdržale imaju te kanale sa predsjednikom Putinom i koristit će ih da pomognu i podrže na bilo koji način.