Vlada FBiH i rudari bez dogovora: Generalni štrajk 13. septembra

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine ostaje pri svojoj odluci o stupanju u generalni štrajk 13. septembra, a oko 200 rudara iz rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi odlučilo je da od danas ne izlazi iz jame, izjavio je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Više od 500 članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Oni su jutros autobusima krenuli iz Zenice, a na skup upozorenja su se okupili nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora. Njihov osnovni zahtjev je, kako su kazali, obezbijediti mogućnost primjene aktuelnog kolektivnog ugovora za rudnike mrkog uglja u Zenici i Brezi, javlja Anadolu Agency.

Husić je nakon sastanka s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima Elektroprivrede BiH, izjavio da na današnjem sastanku nije postignut dogovor i da će odluka o generalnom štrajku u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza stupiti na snagu 13. septembra.