Georgia će ponovo brojati glasove za američkog predsjednika

trump biden
Državni sekretar Georgije Brad Raffensperge potvrdio je da će doći do ponovnog brojanja glasova na izborima za američkog predsjednika. Ova država pobjedniku nosi 16 elektorskih glasova, a trenutnu prednost ima Joe Biden.

 

"Ponovno će se brojati u Georgiji", rekao je Raffensberger u Atlanti, obećavajući transparentnost procesa. U Georgiji je ostalo za izbrojati još 4.169 glasova.

S obzirom na to koliko je neizvjesna predsjednička utrka u toj američkoj državi, očekivalo se da će se izvršiti ponovno brojanje glasova.

Trenutno Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa za samo 1.579 glasova u Georgiji. Analitičari CNN-a su kazali da kandidati imaju pravo zahtjevati novo brojanje ukoliko je razlika manja od 5 posto.

Prebrojavanje će također imati ogromne implikacije na kontrolu nad američkim Senatom. Do sada je udio glasova Republikanca Davida Perduea opao ispod 50 posto, što bi zahtjevalo drugi krug izbora u januaru.

Ako uzmu oba mjesta u Georgiji, moguće je da bi demokrate mogli preuzeti kontrolu nad Senatom i Bijelom kućom, što bi značilo pobjede u obje utrke.