GIKIL završava testiranje sistema mjerenja emisija u zrak

Menadžer za okoliš GIKIL-a Jasmin Imširović rekao je da je oprema prošle sedmice puštena u probni rad koji traje 30 dana.

Nakon što je potpisan ugovor o nabavci opreme renomiranog njemačkog proizvođača koja zadovoljava sve trenutne zahtjeve kako bh. zakonodavstva tako i zakonodavstva EU, a implementacija projekta kontinuiranog mjerenja emisija u zrak započela u februaru 2018.godine, iz "Global Ispat Koksne Industrije" d. o. o. Lukavac saopćeno je da je sistem mjerenja emisija u zrak instaliran i prolazi završna testiranja.

Menadžer za okoliš GIKIL-a Jasmin Imširović rekao je da je oprema prošle sedmice puštena u probni rad koji traje 30 dana.

- Narednih dana radi se QAL 2 test (umjeravanje mjerne opreme) i nakon toga sva obavezna dokumentacija bit će predata u Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Po završetku tih aktivnosti, svi podaci monitoringa emisija u zrak GIKIL-a će biti kompilirani i dostupni za daljnju analizu i poboljšanja. Također, ovo je bio jedan od osnovnih zahtjeva Komisije za izdavanje okolinske dozvole te je GIKIL ovim sistemom ispunio ovaj uvjet - kazao je Imširović.

Sistem kontinuiranog monitoringa za mjerenje emisija omogućit će cjelokupno praćenje izvora i uzroka zagađenja te samim time i utvrđivanje odgovornosti i pravovremenu reakciju radi smanjenja svake zabilježene prekomjerne emisije.

GIKIL i dalje ažurno nastavlja s aktivnostima na realizaciji plana za siguran i okolinski prihvatljiv rad koji obuhvata 45 projekata ukupne vrijednosti oko 5,7 miliona KM koje Uprava GIKIL-a planira realizirati u narednih šest mjeseci, osim iznosa od milion KM koji se izdvaja za čišćenje.

Također, GIKIL će uskoro podnijeti zahtjev za izdavanje okolišne dozvole uz pomoć certificirane konsultantske kuće za izradu zahtjeva u skladu sa sporazumom, a u toku su i aktivnosti na novim investicionim projektima koji će doprinijeti boljem ekološkom okruženju, saopćeno je iz te kompanije.