Gimnazijalca iz Kikinde svi zovu Tito: Totalno drugačiji od drugih! Jovan na nastavu dolazi u odijelu

.
Totalno drugačiji od drugih, od glave od pete! Tako izgleda Jovan Bajkin (17) iz Kikinde, učenik trećeg razreda gimnazije „Dušan Vasiljev”.

Za razliku od vršnjaka kojima je kul da se furaju u iscijepanoj obući i sa čudnim frizurama, Jovan na nastavu dolazi u odijelu, bijeloj košulji i kravati, sa aktovkom u ruci. Cipele se podrazumijevaju, a svaka dlaka na glavi je na svom mjestu. Njegov stajling je specifičan, a teško da u Srbiji postoji srednjoškolac koji se tako oblači. I tu iznenađenjima nije kraj. Jovan ima neobičan nadimak. Zovu ga Tito.

Nadimak sam dobio po bivšem predsjedniku SFRJ. Tako su me prozvali još u osnovnoj školi. Dopada mi se Titovo vrijeme i kako su ljudi živjeli u nekadašnjoj Jugoslaviji. Do podataka o Titu i nekadašnjoj državi dolazim u knjigama, ali volim i da pričam sa ljudima koji pamte kako je izgledao život u Titovo vrijeme - kaže Tito iz kikindske gimnazije.

Iako nas narodna poslovica uči da odijelo ne čini čovjeka, u slučaju Jovana i poređenju sa drugim srednjoškolcima, ima zaista potpuno drugačiju konotaciju. Jovan ima velike planove. U odnosu na nekadašnjeg maršala i najvećeg sina naših naroda i narodnosti, sebe ne vidi u politici i na mjestu šefa države.

Moj izbor je Pravni fakultet, a najveća žella je da postanem sudija. To me baš interesuje. Naravno, na predavanja ću odlaziti u odijelima - poručuje Jovan i dodaje da ima četiri odijela.

Priznaje da su se vremenom ostali gimnazijalci, ali i profesori navikli na njegov stil oblačenja.

Naravno, u početku je bilo raznih komentara. Sad su se već svi navikli na mene. Za mene je sticanje znanja svečan čin. Iz tog razloga se ovako i oblačim. Po meni, odijelo je najljepša odjeća koju čovjek može da obuče. To je moj izraz poštovanja prema školi i profesorima - pojašnjava kikindski Tito zašto u školu dolazi u odijelu.

Već prvog dana škole, kad se tako odeven pojavio u učionici, Jovan je ostavio utisak, ne samo na svoje drugare, već i na mene, i ostale profesore. Ostala sam zatečena, baš kao i svi u školi. Odijelo apsolutno ide uz Jovanov karakter i ličnost. Odgovoran je i savjestan učenik, dobar drug - kaže Danijela Mandić, razredna stariješina.

Foto: Kurir