Ginekolog osuđen zbog uzimanja mita od porodilja i njihovih srodnika

Sutkinja banjalučkog Okružnog suda Snježana Kudrić danas je ginekologa Opšte bolnice u Gradišci Dragana Janjića proglasila krivim zbog uzimanja mita te ga je zbog toga osudila na novčanu kaznu od 6.000 KM.

On je, kako je navedeno u presudi, osuđen jer je uzeo 500 KM mita od Gordane Janjanin, čiju je snahu porodio i 200 eura od Veljka Babića jer je porodio njegovu ženu. Oslobođen je optužbi po četiri tačke optužnice.

Janjić se, prema optužnici banjalučkog Tužilaštva, teretio da je u šest navrata tražio i uzeo mito od trudnica kako bi obavio porod i tom prilikom im je govorio da će sve biti uredu, prenosi Oslobođenje.ba.

"- Od tih pacijentica uzeo je ukupno 850 KM i 200 eura. U jednom slučaju je tražio 700 KM od svekrve jedne porodilje, ali kad mu je rekla da ima samo 500, on je pristao na to", navedeno je u optužnom aktu. Janjić je u žižu javnosti došao nakon što je uzeo 50 KM mita od porodice porodilje Jovane Šinik, koja je kasnije preminula usljed porođajnih komplikacija.

U Gradišci je u novembru 2016. godine održano i protestno okupljanje zbog smrti Jovane Šinik. Brojni građani i porodica zatražili su tada smjenu ginekologa Janjića, tvrdeći da je najveći problem što Jovana nije porođena carskim rezom iako su ljekari znali da beba ima više od pet kilograma.

Janjićeva advokatica Jasminka Jovišević je isticala da je optužnica zasnovana na hajci bez dokaza.

U ovom slučaju tri od šest svjedoka su izjavili da im je doktor tražio mito, a troje ih je reklo da su mu sami dali novac i da on to nije tražio. Svjedok Slaviša Kuvalja izjavio je da je dao 50 KM Janjiću nakon što mu je on tokom razgovora o zdravstvenom stanju njegove trudne supruge kazao da ne bi bilo loše da ga počasti.

Dijana Janjanin kazala je da je njena svekrva doktoru Janjiću dala 400 ili 500 KM kako bi njoj bilo bolje i kako bi se porodila na carski rez.

Svjedok Jovica Borković potvrdio je da je Janjiću dao 200 KM, ali i naglasio da mu on nije tražio novac.

"- Nakon pregleda trudne supruge, razgovarao sam s Janjićem, koji ju je pregledao. Rekao mi je da će sve biti uredu. Planirao sam da ga počastim sa 100 KM, ali kada sam izvukao novac, bile su slijepljene dvije novčanice od po 100 KM pa sam ih stavio kod njega jer me bilo sramota da vraćam jednu", rekao je tada Borković.