fbpx Strani izborni posmatrači: Glasanje bilo mirno i bez velikih pritisaka, ali s kršenjem određenih pravila

Strani izborni posmatrači: Glasanje bilo mirno i bez velikih pritisaka, ali s kršenjem određenih pravila

Home

Strani izborni posmatrači: Glasanje bilo mirno i bez velikih pritisaka, ali s kršenjem određenih pravila

Međunarodna izborna posmatračka misija, nadležna za posmatranje Općih izbora u BiH, danas je predstavila preliminarni postizborni izvještaj u kojem navodi kako se bh. institucije što prije moraju posvetiti reformama izbornog procesa.


Specijalni koordinator kratkoročne posmatračke misije OSCE-a za izbore u BiH Makis Voridis kazao je kako je Centralna izborna komisija (CIK) poboljšala centralni registar glasača te kako se posebno fokusirala na određene slučajeve potencijalnih prevara, posebno u slučajevima gdje su glasali ljudi koji više nisu živi.

"Upitne su određene predizborne kampanje, ali mehanizmi za pritužbe su uspostavljeni. Restriktivna interpretacija dovela je do određenih nesuočavanja s neregularnostima koje su pomenute. Apelujem na institucije BiH da ne gube vrijeme i da se odmah posvete postizanju određenih reformi, isto tako i preporuka koje ćemo im mi dati", rekao je Voridis.

Svoje timove posmatrača širom BiH jučer je imalo i Vijeće Evrope. Kako je istakla predstavnica ove međunarodne organizacije Dame Cheryl Gillan, glasanje u BiH prošlo je mirno, bez velikih pritisaka na glasače, ali kako je ponovo došlo do kršenja određenih pravila Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Izborne kampanje ostale su segmentirane po entitetskim linijama. Nadam se da ćemo nastaviti blisku saradnju s BiH i da će naš izveštaj, koji ćemo prezentovati u novembru, biti od pomoći bh. institucijama", kazala je Gillan.

Delegacija OSCE-a također je imala svoje predstavnike raspoređene u oba entiteta koji su pratili izborne procedure.

"Kandidati su mogli slobodno provoditi predizborne kampanje, ali sadržaj kampanja bio je negativan, sadržaj koji je izazivao razdvajanja, podjele, svodio se na okrivljavanje protivnika. Također je upitno finansiranje kampanja jer regulatorni okvir ne omogućava transparentnost u pogledu finansiranja kampanja. Problem je i povjerenje građana u institucije BiH", kazala je šefica delegacije OSCE-a Pia Kauma te dodala: "Solidne, nezavisne i kredibilne institucije trebaju predstavljati kičmu održive BiH. Građani ove zemlje zaslužuju više političklih alternativa i poltičkih opcija". 

Frank Engel, član Evropskog parlamenta, izjavio je kako su izbori bili dobro organizovani, ali kako bi se određene procedure mogle pojednostaviti.

"BiH je jedna od zemalja koja je na vrhu spiska prioriteta Evropskog parlamenta i mi smo godinama fokusirani na praćenje izbora na zapadnom Balkanu. Važno je reći da izbori nisu samo ono što se dešava tog dana, već je to proces s dosta različitih elemenata. Evropski parlament nastavit će se baviti ovom zemljom. Mi ne želimo dva i po sagovornika, već jednog čovjeka, bilo gdje on bio, u Banjoj Luci, Sarajevu ili Mostaru. Moramo spomenuti sve ljude koji traže svoja prava na ulicama. Nadam se da neće doći do druge runde izbora na ulicama, jer to bi radilo u korist onih koji žele da vide nefunkcionalnu BiH koja neće biti dio Evropske unije. Želimo BiH vidjeti kao zemlju od 3,5 miliona jedinstvenih građana koji su dio EU", naglasio je Engel.

Predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Rasa Juknevičiene složila se sa svojim kolegama te dodala kako izbori predstavljaju fundamentalne testove snage demokratskih institucija i vladavine prava.

"Da bismo osigurali postojanost solidnih demokratskih institucija, moramo učiniti naše zemlje sigurnim", prokomentarisala je Juknevičiene.

Međunarodna izborna promatračka misija se sastoji od blizu 320 posmatrača iz 43 zemlje, uključujući blizu 250 promatrača koje je ODIHR angažirao na dugoročnoj i kratkoročnoj osnovi, 30 parlamentaraca i članova osoblja OSCE PA, 18 iz PACE-a, devet iz EP-a, kao i osam iz NATO PA.

Objavio: Pon, 08/10/2018 - 16:28
Back to top