Glasnogovornik Pentagona: Ne vjerujemo da je prijedlog Poljske održiv

321
Poljsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak kako je Poljska spremna poslati sve svoje zrakoplove MiG-29 u zračnu bazu Ramštajn

Čini se da je Pentagon u utorak odbacio prijedlog Poljske da svoje borbene avione MiG-29 stavi na raspolaganje Sjedinjenim Državama u bazi u Njemačkoj kao odgovor na poziv Ukrajine za isporuku borbenih zrakoplova, rekavši kako to nije "održivo", prenosi Reuters.

Glasnogovornik Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) rekao je kako mogućnost da avioni iz baze SAD-a i NATO-a u Njemačkoj “odlete u zračni prostor iznad Ukrajine koji je u sukobu s Rusijom izaziva ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO savez”.

- Nastavit ćemo se konzultirati s Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne vjerujemo da je prijedlog Poljske održiv - rekao je Kirbi.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak kako je Poljska spremna poslati sve svoje zrakoplove MiG-29 u zračnu bazu Ramštajn u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u te kako poziva druge članice NATO-a koje posjeduju taj tip zrakoplova da učine isto.

Poljska se o toj odluci nije prethodno konzultirala s Vašingtonom, rekla je u utorak američka državna podtajnica Viktoria Nuland, premda je američka administracija razgovarala o zahtjevu Ukrajine da joj se daju poljski zrakoplovi.