Glavni grad BiH nikad prljaviji: Bačeno 15 kompletnih kurbana u kontejner jedne od Općina

.
Pojedinci i ovaj put nepropisno odlagali otpad životinjskog porijekla i kože kurbana, bacajući ih u kontejnere, što je strogo zabranjeno i zakonom kažnjivo

Grad Sarajevo već duže vremena vodi bitku sa smećem i uređivanjem javnih površina. Građani sve više iskazuju nezadovoljstvo, a prema riječima pojedinih načelnika Općina i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad, građani namjerno bacaju i odlažu smeće pored kontejnera i time narušavaju javnu higijenu, ali i ugled Sarajeva.

 

Posljednjih dana problemi su intenzivirani te su građani uslikali vozilo iz kojeg je izbačeno 15 kompletnih kurbana u kontejner u naselju Blažuj, Općina Ilidža. Iz KJKP Rad su najavili da će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izdati prekršajni nalog te da će se počinioc sankcionisati.

Da li će se time riješiti problem smeća u Sarajevu i šta su ljudi koji kolju kurban, a nemaju baštu da zakopaju kurbanski otpad, mogli uraditi u ovakvoj situaciji, iz KJKP Rada nisu dali pojašnjenje uz priloženu fotografiju.

Radujemo se aktivnom učešću građana u suzbijanju pojava koje narušavaju nivo javne higijene u naseljima - poručili su.

 

Iz Vlade Kantona Sarajevo naglašavaju da je potreban kontinuirani nadzor za postizanje kontinuiteta u zavođenju komunalne čistoće i javne higijene na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine kao i da su intenzivirane aktivnosti na formiranju komunalne policije.

Prethodnih dana na terenu su ponovo evidentirana svjesna i namjerna kršenja zakonske regulative kojom je uređena oblast odlaganja otpada i komunalne čistoće. Neodgovorni pojedinci odlagali su otpad mimo kontejnera, te su evidentirane apsurdne situacije da su kontejneri prazni, a otpad ostavljen pored njih - navodi se na stranici Vlade KS.

Dodaju da su i pored brojnih upozorenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, pojedinci i ovaj put nepropisno odlagali otpad životinjskog porijekla i kože kurbana, bacajući ih u kontejnere, što je strogo zabranjeno i zakonom kažnjivo.

 

Sve navedeno razlog je za intenziviranje aktivnosti na formiranju komunalne policije koja se nameće kao jedino trajno rješenje u zavođenju reda u oblasti javne higijene.

 

- Zaista je formiranje komunalne policije jedini način da stanemo ukraj primitivizmu i malograđanštini pojedinaca zbog kojih ispaštaju građani cijelog Kantona Sarajevo. Nećemo više tolerisati takvo ponašanje i formirat ćemo odjeljenje komunalnih policajaca koji će djelovati 24 sata dnevno na terenu, uz mogućnost izdavanja prekršajnih naloga, pokretanja prekršajnih postupaka, pa čak i podnošenja prijava za krivična djela za neodgovorne pojedince - najavio je ministar Enver Hadžiahmetović.