Glavni iranski pregovarač: Zapadne zemlje ustravaju u svojoj navici okrivljavanja

dsa
Predložili smo svoje ideje rano, i radili konstruktivno i fleksibilno na suzivanju praznina, rekao je

Iran je optužio zapadne strane iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine da ustravaju u tome da svu krivicu prebace na ovu državu. Ova optužba dolazi dan nakon što su evropske diplomate rekle da je sporazum bez napretka, te da će uskoro biti prazna školjka.
Ne postoji volja da se popravi krivčevo nedjelo
Povodom toga na Twitteru se oglasio glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani (Bagheri), koji je kazao kako je, između ostalog, diplomatija dvosmjerna ulica.

- Neki akteri ustrajavaju u svojoj navici okrivljavanja, umjesto prave diplomatije. Predložili smo svoje ideje rano, i radili konstruktivno i fleksibilno na suzivanju praznina. Diplomatija je dvosmjerna ulica. Ako postoji stvarna volja da se popravi krivčevo nedjelo, put za brz, dobar dogovor će biti popločan - napisao je Kani.

Diplomate iz takozvane E3 su u saopćenju navele da još uvijek nisu bili u mogućnosti pristupiti pravim pregovorima, te kako vrijeme ističe, a još uvijek nije bilo napretka nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Mrtva tačka sporazuma
Podsjećamo, nuklearni sporazum je klopljen 2015. između Irana i velikih sila (SAD, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije). Sporazum je na mrtvoj tački nakon jednostranog povlačenja SAD 2018. i uvođenja sankcija, koje su potaknule Teheran na nepoštivanje većine njegovih obveza.

Diplomate E3 su saopćile da su postigli značajan napredak u šest rundi pregovora između aprila i juna, kada su pregovori uzeli petomjesečnu pauzu nakon izbora tvrdolinijaškog klerika Ebrahima Raisija za predsjednika Irana, ali je Iran tokom sedme runde odustao od svih ranije dogovorenih kompromisa.