GO SDA Cazin: JKP Komunalije samoinicijativno i bez saglasnosti GV donijelo odluku o poskupljenju odvoza smeća

GO SDA Cazin uputila je saopćenje za javnost nakon održane 16. sjednice Gradskog vijeća Cazin. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Ovim putem želimo informisati javnost o dešavanjima sa 16. sjednice Gradskog vijeća Cazin, održanoj u ponedjeljak 25.02.2019. Kroz vijećnička pitanja smo saznali da je JKP Komunalije samoinicijativno i bez saglasnosti Gradskog vijeća donijelo odluku da cijena odvoza smeća za građane koji privremeno žive i rade u inozemstvu se poveća za 100%, tj. sa 4 na 8 KM, kao i kod domaćinstava kojima se vrši redovan odvoz smeća.

Na ovaj način žele bez ikakvih pružanja usluga obezbjediti sredstva za pokrivanje gubitka posljednje dvije godine i uz želju vlasti da se sto više ljudi iseli kako bi im naplaćivali, a svojim ljudima pravili komfor.

Bez obzira na upozorenje i protivljenje kluba vijećnika SDA, da stanje u državi je teško, da su protesti i plenum građana tražili ograničenje plata, ali uz pomoć vijećnika DF Harisa Murića i SDP Refika Lelića usvojeno je povećanje plaća direktora upravljačkih struktura u Javnim Ustanovama i preduzeća grada Cazina.

Jučer smo imali lažirani financijski plan JP Vodovod za 2019. godinu koji je nepoznat u knjigovodstvenom poslovanju u svijetu, gdje 560.000 KM kreditnih obaveza nema u financijskom planu, već je stavljen na poseban list papira kojeg je potpisao direktor Vodovoda Tatarević. Ništa drugo nego lažiranje gubitka za 2018. i 2019. godinu, a komisije organa uprave, koje su dobro plaćene i održavaju se u radnom vremenu, isključivo su tu da podržavaju ovakav nezakonit rad i da budu u službi pojedinaca koji iz svega ovog imaju veliku korist, a sve na račun građana.

Jučer smo imali slučaj da u JU Komunalno stambeni fond u Nadzorni odbor imenuje kćerku, a otac je već u Upravnom odboru Fonda i naravno oboje rede u fondu! Sve ovo se može svesti na jedan zaključak - iako je od Asda, previše je", stoji u saopćenju GO SDA Cazin