Poljoprivreda USK: Godina će se pamtiti isključivo po dobrim i povoljnim vremenskim uvjetima

Zuhdija Nadarević poljoprivredni je proizvođač iz cazinskog naselja Tržac. Sa njegove farme u pogone mljekare redovno odlazi svježe mlijeko.

Poslovi na poljima su završeni i stočna hrana za zimu  spremna. Za razliku od prošlogodišnje sezone kada je suša prepolovila urod, vremenske prilike su  ove godine išle su na ruku stočarima. Problemi su se nastavili i tokom zime kada je jako nevrijeme zahvatilo Tržac, te Zuhdijinom imanju pričinilo ogromne štete.

Šteta je evidentirana, ali sanaciju krova ovaj poljoprivrednik sam je platio. Ovo je tek jedan u nizu problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici. Na vrijeme se ne može uticati, ali  za sve druge nepogode u agraru isključivi je krivac ljudski faktor, kaže nam Zuhdija.

Farme u Krajini nestaju. Gase ih uglavnom mali proizvođači, ali toga nisu pošteđena ni krupna gazdinstva. Nesređeno tržište, naročito u proizvodnji mesa, neredovna i mala poticajna sredstava, nepovoljni krediti  te u posljednje vrijeme sve izraženiji nedostatak radne snage na farmama, natjeralo je farmere da značajno smanje stočni fond ili ga u potpunosti ukinu. I u tradicionalnom  poljoprivrednom Bužimu stanovništvo odustaje od ove privredne grane.

U BIH nema politike koja vodi računa o poljoprivrednicima, kaže Bužimljanin Ermin Veladžić. Umjesto domaće proizvodnje, stimulišu se uvozni lobiji. Ne ulaže se u bh proizvođače koji su pri isplati sredstava iz državnih budžeta u rangu socijale. Mada je zakonom precizirano koliko se treba izdvajati za poljoprivredu, to se nikada ne ispoštuje.

Sve je ovo uticalo na odluku stanovništva, posebno mladih, da poljoprivredu zamjene za bilo kakav posao u inostranstvu. Oni koji nisu otišli, pitaju se dokle će trajati ovakav odnos prema grani koja hrani  brojne porodice. Pri tom upozoravaju nadležne da nema jake države bez jakog poljoprivrednika.