Godinu nakon najveće zapljene heroina u historiji BiH Tužilaštvo se ne oglašava o istrazi

Godinu dana građani BiH čekaju informaciju da li je neko uhapšen, ispitan ili osumnjičen za trgovinu 82 kilograma heroina koji je 19. jula 2017. godine akcijom Uprave za indirektno oporezivanje i SIPA-e otkriven u kamionu u Zenici.

Procijenjena vrijednost pronađene droge je 12 miliona KM i to je najveća pojedinačna zapljena narkotika u BiH. Ipak, prošlogodišnja akcija prošla je veoma tiho. Tek nekoliko dana nakon akcije javnosti je poslano šturo saopćenje da je zaplijenjena droga te da je kamion u kojem je pronađena droga stigao iz Bugarske.

U međuvremenu javnosti niko nije odgovorio na nekoliko važnih pitanja: Da li je neko osumnjičen ili ispitan? Da li je droga bila namijenjena za bh. ili tržište Zapadne Evrope? Ko preuzima kontrolu nad zaplijenjenom drogom? Kako je kamion s 82 kilograma heroina prešao državnu granicu i otkriven u Zenici? Da li je riječ o nekoj većoj akciji?

"S obzirom na duži vremenski period od akcije, odnosno od zapljene droge, potrebno je da javnost bude obaviještena. U određenim fazama istrage i Tužilaštvo BiH bi, shodno onome što može pružiti javnosti, trebalo da se očituje. Zapljena većih količina narkotika se u većini slučajeva prati i realizuje na međunarodnom nivou i moguće da je zbog kompleksnosti akcije došlo do određenih problema. Moguće da je akcija zapljene droge dugo planirana, ali je isto tako moguće da to nije bio slučaj te da je u tom kontekstu možda i došlo do poteškoća u samoj istrazi", kazao je za Klix.ba profesor Jasmin Ahić s Fakulteta za kriminalistiku.

Ako uzmemo opciju da Tužilaštvo, BiH koje je preuzelo cijeli slučaj, u cilju istrage ne može odgovoriti na sva pitanja, postoje i ona pitanja na koja su građani imali pravo dobiti odgovor.

Tužilaštvu BiH nekoliko puta smo slali upit, a posljednji prije 21 dan, odgovor nismo dobili.

Podsjetimo, na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su 19. jula 2017. godine kontrolu pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Bugarske, tačnije u Zenicu. Tom su prilikom detaljnom kontrolom otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na opojnu drogu heroin. Nakon toga kontaktirane su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, posebnim testerima su izvršili uzorkovanje pronađene materije te potvrdili da se radi o heroinu. Nakon toga u cijeli slučaj je uključeno Tužilaštvo BiH.
 "Želimo naglasiti da se radi o najvećoj količini pronađene i oduzete droge u BiH, čija tržišna vrijednost iznosi 12 miliona KM. Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja sakrivenog heriona korištena je specijalistička oprema koju je službenicima UIO donirala Vlada SAD-a putem EXBS-s – Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica. Od posebne pomoći bio je CT – 40 videoskop, a od velikog značaja su bile i obuke koje su prošli službenici Uprave u okviru pomenutog programa", kazali su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Stručnjaci ne odbacuju mogućnost ni da je droga u Zenici otkrivena slučajno te da je na taj način prekinuta neka opširnija akcija koja je trebala dovesti do naručioca pošiljke od 82 kilograma heroina te da zbog toga Tužilaštvo BiH i nema detaljnijih informacija.

Izvor: