Godišnji nacionalni program u ponedjeljak ponovo na dnevnom redu Vijeća ministara BiH

Nacrt godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine naći će se u ponedjeljak, 11. marta, po peti put na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara u tehničkom mandatu.

Ovaj dokument, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, skidan je sa dnevnog reda ranijih sjednica na zahtjev srpskih ministara.

Vijeće ministara BiH trebalo bi da na sjednici u ponedjeljak odlučuje o utvrđivanju datuma početka rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu.

Riječ je o nastavku prekinute sjednice od 26. februara, na kojoj je promijenjen raspored tačaka dnevnog reda, prenosi Srna.

U nastavku prekinute sjednice ministri bi trebalo da razmatraju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH i Prijedlog odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na lokaciji tvornice "Bira" i lokaciji Đačkog doma "Borići" u Bihaću. 

Na dnevnom redu je i Prijedlog programa rada Vijeća ministara za 2019. godinu. 

Po okončanju ove sjednice trebalo bi da bude održana još jedna, na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH od aprila do juna 2019. godine. 

Vijeće ministara BiH razmotrit će Prijedlog odluke o usvajanju Strategije komuniciranja o procesu pristupanja BiH EU - od kandidatskog statusa do članstva, sa Prijedlogom navedene strategije. 

Bit će riječi i o Informaciji "Pregled zahtjeva EU za usklađivanje i analizu nedostataka u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH u 2017. godini", Informaciji o napretku u implementaciji programa teritorijalne saradnje iz okvira IPA jedan i IPA dva za 2018. godinu i Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja od januara do decembra 2018. godine.

Pred ministrima će se naći i Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2018. godinu. Nastavak ranije prekinute sjednice zakazan je za 12:00 sati.