Mektić: Godišnji plan za NATO skidamo s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je novinarima pred početak sjednice kako se Vijeće ministara BiH danas neće izjasniti o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019. godine.

"Skidamo, skidamo, skidamo", odgovorio je Mektić u hodu novinarima koji su ga pitali da li će sa dnevnog reda sjednice državne vlade biti skinut Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019. godine.

Riječ je o programu nakon čijeg usvajanja će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Od ranije je poznato kako se ministri iz reda srpskog naroda Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić zalažu za skidanje ove tačke s dnevnog reda pod obrazloženjem da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se ova tačka uopće nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao, kako prenosi Klix.ba.

Inače, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić otvoreno su kazali kako će dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tek nakon što državna vlada u tehničkom mandatu s Denisom Zvizdićem na čelu usvoji ovaj nacionalni program.