Godišnjica kamena temeljca i ubistvo Cazinjanina bez epiloga

Murat Badić

Prošla je 21 godina od postavljanja kamena temeljca jedne od srušenih banjalučkih džamija, poznate Ferhadije koji je za rezultat imao smrtni ishod.

Prošla je dvadeset i jedna godina od postavljanja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije u Banja Luci. Bio je to dugoočekivani događaj obzirom da je ova džamija srrušena do temelja 1993. godine, kako bi se izbrisao svaki trag njenog postojanja, u historijskom i kulturološkom smislu.

Svi se sjećamo nereda koji su tada obilježili ovaj značajan događaj, od paljenja vozila, kamenovanja prisutnih, pa do ubistva čovjeka koji je svojim prisustvom htio da uveliča ovaj događaj.

Cazinjanin, Murat Badić, nije mogao ni slutiti da se tog dana može desiti nešto loše, ipak je to događaj koji se organizuje na početku 21. stoljeća.

Murat Badić je tog dana položio svoj život uz kamen temeljac, život kao krunu na sve svireposti i brisanja historijskih znakova postojanja jednog naroda na tom području.

Ovo brutalno ubistvo ni do danas nije imalo svoj sudski epilog, a kako trenutno stvari stoje, neće ga ni imati, jer ovo je zemlja političkih kampanja koje u svojoj osnovi gaje nacionalizam kao osnovni program opstanka na političkoj sceni.

Porodici ubijenog želimo da jednog dana nađu svoj smiraj u istini i osudi svih aktera koji su tog dana ugasili život čovjeka koji je vjerovao da su najgori dana rata prošli i da se život kreće u nekom svjetlijem ambijentu.

Foto: Cazin.net