fbpx Obilježena 27. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

Obilježena 27. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

Home

Obilježena 27. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ i ove se godine na prigodan način obilježava godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset sedma po redu. U jutarnjim satima je upriličen memorijalni marš od šehitluka „Ometaljka“ do šehitluka „Soline“ gdje je održan i historijski čas. Večeras će biti organiziran kulturno-zabavni program, a sutra proučen tevhid.

Učesnici marša, pretežno učenici iz Jezerskog, okupili su se kod svoje škole odakle su autobusom otišli na šehitluke „Ometaljka“ u Pištalinama. Poslije učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka „Soline“, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha. Potom je pred duše šehida proučen Jasin i održan historijski čas.

O događajima iz vremena prve zakletve, strahovima koji učenici nisu ni doživjeli, borbi za povratak svojim kućama, doprinosu i pomoći koju su u ratu davali mještani Jezerskog, Pištalina, Mahmić Sela, ali i značaju slobode u kojoj živimo, govorio je pomoćnik za bezbjednost u tadašnjem Štabu TO, a kasnije i ratni komandant 511. slavne, major Husnija Avdagić.

Podsjetio je da je Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. 

Zakletva je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima“, kazao je između ostalog ratni komandant Husnija Avdagić.

Događajima kojima se danas u Jezerskom i Pištalinama istovremeno obilježava 27. godišnjica polaganja prve zakletve i Dan šehida, uz brojne članove porodica šehida i poginulih boraca, bivše borce i starješine, građane, prisustvovali su predstavnici lokalne, ali i kantonalne vlasti, boračkih organizacija i političkih partija.

Večeras će na igralištu kod škole u Jezerskom, na mjestu polaganja zakletve, biti organiziran i kulturno-zabavni program u kojem će nastupiti KUD-ovi iz Bosanske Krupe. A sutra će nakon ikindija namaza , u džamiji džemata „Dijelovi“, pred duše šehida biti proučen tevhid. 
 

Topic
Objavio: Wed, 05/06/2019 - 14:14
Back to top