Godišnjica rušenja džamije Ferhadije: Murat Badić iz Cazina ubijen na dan postavljanja kamena temeljca

Na današnji dan prije 26 godine srušena je čuvena džamija Ferhadija u Banja Luci.

Ferhat-pašina džamija u Banja Luci, poznatija kao Ferhadija, jedno je od najvećih dostignuća islamske arhitekture 16. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je 1579. godine, a istu je finansirao Ferhat-paša Sokolović.

U kompleksu Ferhadije tada su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih barjaktara, željezna i kamena ograda s česmom u kutu, šadrvan i staro mezarje u vrtu. Kasnije je kompleks dopunjen sa sahat-kulom izgrađenom nedaleko od Ferhadije.

Prelijepa džamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a kasnije je bila uvrštena i na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. 

Džamija je djelomično bila uništena prilikom miniranja 7. maja 1993. od strane nepoznatih srpskih nacionalista potpomaganih od vlasti Republike Srpske, kao dio sprovođenja politike etničkog čišćenja Bošnjaka.

Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske su organizirale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih na području Bana Luke tokom agresije koja je trajala u RBiH od 1992. do 1995. godine.

Islamska zajednica Banje Luke je 2001. dobila dozvolu za ponovnu izgradnju džamije. Ipak, pri polaganju kamena temeljca 7. maja 2001. došlo je do nereda od strane srpskih nacionalista. Njih oko 4000 je kamenovalo i tuklo 300 Bošnjaka koji su prisustvovali ceremoniji postavljanja kamena temeljca.

Mnogi vjernici su s ozbiljnim povredama primljeni u bolnicu, a Murat Badić iz Cazina je od posljedica teških povreda koje je zadobio preminuo 26. maja 2001. godine.

Ceremonija je kasnije obavljena u tajnosti i pod velikim osiguranjem.

Za njenu obnovu izdvojeno je oko deset miliona konvertibilnih maraka. Konačno je svečano otvorena 7. maja 2017. godine i danas ponovo predstavlja mjesto okupljanja vjernika iz cijele BiH kao i mnogobrojnih turista iz cijeloga svijeta.Na svečanosti otvaranja obnovljene džamije tačno 23 godine nakon što je srušena skupilo se oko 15 000 vjernika.

Cijeli skup osiguravalo je stotine pripadnika MUP-a RS zajedno s drugim sigurnosnim agencijama. Događaj je protekao bez ikakvih incidenata, a govorom ga je obilježio i turski predsjednik vlade Ahmet Davutoglu.

Ceremoniji otvaranju su prisustvovali i vladika banjalučki Jefrem, biskup Franjo Komarica, predsjednik zajednice bosanskohercegovačkih judaista Jacob Finci i mnogi drugi vjerski i politički predstavnici iz cijele BiH.

Dan rušenja Ferhadije u Bosni i Hercegovini je proglašen kao službeni Dan džamija.

Prema podacima Islamske zajednice, tokom rata u BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.