Godišnjica smrti Safeta Isovića, bosanskohercegovačke legende sevdaha

Safet Isović rođen je 8. januara 1936. godine, u Bileći. U Sarajevo se preselio 1955. godine gdje je proveo ostatak života. Upisao je Pravni fakultet, a za vrijeme studiranja bio je član studentskog društva Slobodan Princip Seljo. Prošao je audiciju i na Radio Sarajevu za koji je tokom karijere snimio brojne sevdalinke.

Neki od njegovih snimaka su: “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj dilbere”, “Kiša bi pala”, “Put putuje Latif-aga” itd.

Snimio je dosta pjesama u duetu sa popularnim interpretatorima bosanske pjesme: Zaimom ImamovićemMiletom PetrovićemBebom Selimović

Njegove novokomponovane pjesme dobrim se dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku. Među njima se ističu: “Kad sretneš Hanku”, “Jablani se povijaju”, “Zelen orah od roda se savija”, “Bosno moja”, “Na mezaru majka plače”, “Šta se ovo Bosnom čuje”, “Oj, Safete, Sajo Sarajlijo”, “Pjevaj Bosno, pa me razveseli” i mnoge druge.

Dobio je brojne nagrade među kojima su Zlatni mikrofon, Estradna nagrada BiH, Estradna nagrada bivše Jugoslavije, kao i 35 zlatnih i srebrenih ploča.

Tokom agresije na BiH bio je teško ranjen u svojoj porodičnoj kući, ali nakon dužeg liječenja je ozdravio i nastavio se baviti muzikom.

Preminuo je 2. septembra 2007. godine, a sahranjen je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovalo je više stotina ljudi, među kojima brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života zemlje.

Piše: Jasmina Bajrami