Godišnjica veličanstvene pobjede 505. bužimske brigade

.

Pripreme za operaciju „Munja 93" započinju nakon uspješno završene operacije Oganj koja je odvažnim Bužimljanima poslužila kao dodatni stimulans za predstojeće bitke koje su ih očekivale. Za operaciju „Munja 93" iščekivala se zima koja je služila kao prirodni saveznik našim borcima u borbama protiv agresora. 

Ekstremno niske temperaturne vrijednosti kao i visok snijeg na nepristupačnom terenu u značajnoj mjeri su pomogli našoj vojsci da savladaju agresora.


Veličanstvenom pobjedom naša 505. viteška brigada je oslobodila oko stotinu kvadratnih kilometara novog teritorija. Tokom bitke hrabri i goloruki Bužimljani su zadali najteži udarac agresoru i nanijeli mu do tada najbrutalniji poraz u zoni odgovornosti Petog korpusa ARBIH.


Nakon „Munje 93° agresorska vojska gubi epitet nepobjedivosti", a Bužimljani na čelu s rahmetli komandantom Nanićem dobivaju pohvale i čestitke od Štaba vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i od komande Petog korpusa.


Pobjedom u Munji, Bužimljani su pokazali privrženost jedinoj domovini Republici Bosni i Hercegovini, ali i lojalnost tadašnjem njenom legalnom političkom rukovodstvu na čelu s vrhovnim komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem. Tada u Bužimu nastaje pjesma: „Dide Alija beretku nakrivi, ne boj se dok su tvoji Bužimljani živi."


U konačnici, principijelna dosljednost naroda Bužima prema ostatku domovine pokazat će se i u svim narednim operacijama do potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir krajem 1995. godine.


Nažalost, naša strana je imala 17 poginulih boraca (osam u toku prvog dana), dok je 80 boraca ranjeno tijekom Munje. Ovom operacijom 505. viteška bužimska brigada postaje prepoznatljiva i jedna od najelitnijih brigada u cjelokupnoj Armiji Republike Bosne i Hercegovine.