Gojković osuđen na 6 godina zatvora za zločine na Grbavici

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) oglasilo je danas krivim Milkana Gojkovića, bivšeg pripadniku VRS-a, za ratni zločin protiv civila (član 142. stav 1. KZ bivše SFRJ) počinjen na području sarajevskog naselja Grbavica, te ga osudilo na šest godina zatvora.

Gojković je osuđen na temelju optužnice koja ga tereti da je 29. septembra 1992. godine silovao žensku osobu, bošnjačke nacionalnosti, te za postupanje protivno konvencijama o zaštiti civila (Ženevska konvencija o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i dopunski protokol).

Radi se o presudi izrečenoj nakon ponovljenog sudskog postupka, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu od 25. februara 2016. godine, kojom je Gojković bio osuđen na osam godina zatvora.

Kako je u obrazloženju presude rečeno, u ponovnom postupku prihvaćeni su ranije izvedeni dokazi te proveden određen broj dodatnih dokaznih prijedloga optužbe i odbrane, s fokusom na iskaz oštećene i prepoznavanje okrivljenog, odnosno njenu kategoričnu tvrdnju da je okrivljeni izvršitelj spomenutog krivičnog djela.

U izdržavanje krivičnopravne sankcije, kada i ukoliko postane pravomoćna, bit će uračunato vrijeme koje okrivljeni Gojković proveo u pritvoru od 25. februara do 28. aprila 2016. godine.

Oštećena u ovom predmetu je s imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi krivičnog postupka bit će izmireni iz budžetskih sredstava Suda.

Optužnicu u ovom predmetu potvrdio je Sud BiH 6. januara 2015. godine, a mjesec dana kasnije predmet je, u skladu s utvrđenim kriterijima, prebačen KSS-u na postupanje.

S obzirom na to da se radi o nepravomoćnoj presudi, strane u postupku zadržavaju pravo žalbe u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.