Google uoči praznika upozorava koje su moguće prevare

.
Napadači ne poznaju granice ni tokom sezone darivanja, pa ni kad je riječ o dobrotvornim akcijama, u ime kojih vam se razni prevaranti mogu javiti putem društvenih mreža ili maila, te zatražiti da donirate novac

 

Zlonamjerni akteri ne usporavaju tokom praznične sezone, naprotiv oni ubrzavaju. Kako bi pomogao svojim korisnicima da budu dodatno oprezni tokom ovih praznika, Googleov tim pripremio je kratak vodič o vrstama online prevara, javlja Tportal.

Poklon kartice i pokloni

Sezona kupovine u punom je jeku, a slična situacija je i s prevarama, posebno kad je riječ o poklon karticama. Prevaranti mogu "ukrasti" nečiju fotografiju, praviti se putem društvenih mreža da su neko koga inače poznajete, te vas tako pokušati namamiti da umjesto njih kupite poklon karticu ili, još apsurdnije – da dobiju besplatnu nagradu u zamjenu za dijeljenje podataka o (vašoj) kreditnoj kartici. Svakako dobro provjerite stoji li doista iza tih upita neko koga poznajete.

Dobrotvorne svrhe

Napadači ne poznaju granice ni tokom sezone darivanja, pa ni kad je riječ o dobrotvornim akcijama, u ime kojih vam se razni prevaranti mogu javiti putem društvenih mreža ili maila, te zatražiti da donirate novac. Prevare povezane s dobrotvornim organizacijama i pokušaji krađe identiteta pogoršavaju se u ovo doba godine, šteteći i onima koji postanu žrtve prevara, kao i pravim dobrotvornim organizacijama. Bilo da se radi o navodnoj dobrotvornoj organizaciji povezanoj s temom u vijestima ili organizaciji poznatog naziva, budite oprezni ko od vas traži da s njima kontaktirate na njihovu ličnu e-poštu ili da im direktno pošaljete novac.

Krađa identiteta

Krađa identiteta je, nažalost, neozabilazna, pa bude oprezni, jer prevaranti često "uzmu" specifične elemente vašeg ili tuđeg života ili identiteta kojima vas mogu ucjenjivati kako bi se "dočepali" vašeg novca, a često lažiraju poruke i šalju ih "u vaše ime", predstavljaju se kao osoba koju poznajete, na primjer član porodice, prijatelj ili saradnik.

Obnove pretplate

Kako se približavamo kraju godine, prevare s obnovom pretplate rastu. Posebno nepoželjna verzija ove e-pošte lažira "antivirusne usluge", koje "mame" žrtve obećanjem poboljšane sigurnosti. Iako poruke prevaranata mogu izgledati uvjerljivo, uvijek budite oprezni i provjeravajte e-poštu kako ne bi nasjeli.

Kripto prevare

Niz prevara temeljenih na kriptu mogu biti češći u ovo doba godine. Prevaranti sa žrtvama često preko interneta dogovore posudbu novca, žrtve kupe kriptovalutu i navedeni iznos uplate na račun nepoznate osobe. Česti su slučajevi i gdje osoba putem e-maila prijeti žrtvi da će objaviti njezine podatke i dokumente ako joj se ne uplati određeni iznos.